"Росенергоатом" пак вдига цената за ремонт на АЕЦ "Козлодуй" | webcafe.bg
newscafe

"Росенергоатом" пак вдига цената за ремонт на АЕЦ "Козлодуй"

Webcafe.bg, по БГНЕС
09.06.2014, 15:55 (обновена 09.06.2014, 16:01)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок ще струва до 600 млн. евро

Удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" отново поскъпна. То ще струва между 500 и 600 млн. евро (1 - 1.2 млрд. лева) по прогнозата на Станислав Антипов - заместник-генерален директор на „Росенергоатом", предаде БГНЕС.

Това е поредното вдигане на цената за ремонта. През 2012 година беше съобщено, че ремонтът ще струва 266 милиона евро, а в началото на годината се оказа, че ще струва до 400 милиона евро.

В структурите на руската компания, която отговаря за ремонта на двата блока, има изследователските организации, които са се занимавали с проектирането на двата български реактора, разположени на площадката в Козлодуй.

Затова според руската страна е напълно нормално България да се обърне за консултации към „Росенергоатом" за възможната по-нататъшна работа на 5-и и 6-и блок, чиито лицензи изтичат съответно през 2017 и 2019 г.

Антипов отбеляза, че българите са закъснели със стартирането на процедурата за удължаване на живота на двата блока. В Русия тя би започнала най-малко 6 години преди крайния срок. В България процедурата е стартирала през 2012 г. и причините за това са по-скоро политически, а не технически.

Компанията „Росенергоатом" работи не само на руския пазар, а и в страни, в които работят централи по руска технология. Антипов е категоричен, че животът на двата блока може да бъде удължен, но за целта руската компания не трябва да бъде ограничавана във времето. Според него 5-и и 6-и блок, след като бъде удължен животът им, могат да работят още 15 до 20 години.

Първият етап е стартирал през април 2012 г. и в края на миналата година „Росенергоатом" вече е предал съответната документация за 5 и 6 блок на българския регулаторен орган - Агенцията за ядрено регулиране.  От тук нататък АЯР трябва да се запознае с документите, което ще отнеме около 6 месеца, и да стартира следващите етапи.

Oще: аец  аец козлодуй  атомна централа  енергетика  козлодуй  реактори  ядрена централа 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани