Вярваме повече на ЕС, отколкото на България | webcafe.bg
newscafe

Вярваме повече на ЕС, отколкото на България


27.01.2010, 01:38 (обновена 28.01.2010, 11:29)
европейски съюз

Българите вярват повече в институциите на Европейския съюз, отколкото в тези на собствената си държава

Българите продължават да са еврооптимисти.

Що се отнася до нагласите и очакванията им, касаещи социалната и икономическата обстановката в страната обаче, настроенията им остават преобладаващо песимистични.

Това сочат данните от проучване на "Евробарометър", проведено през есента на 2009.

От допитването става ясно, че България отново е на второ място сред страните-членки на общността по дял на населението, споделящо положителна представа за Европейския съюз (63%).

Нивата на доверие към ЕС и европейските институции достигат най-високите си стойности от 2004 година насам (69%).

През есента на 2009 дялът на българите, смятащи, че страната е спечелила от членството си в ЕС, преминава психологическата граница от 50%, посочват още от „Евробарометър”.

Степента на удовлетвореност от спазването на демократичните принципи в България обаче намалява значително (с 10 процентни пункта) спрямо есента на 2007 година.

Негативните оценки за състоянието на демокрацията в България са споделени от мнозинството от анкетираните, е изводът от проучването.

Оценките на българите за ситуацията със заетостта в страната са в постоянна тенденция на влошаване от есента на 2008 г. насам, сочат данните от допитването.

През есента на 2009 г. регистрираме и значителен ръст (+10% спрямо пролетта на 2009 г.) на дела на българите, които заявяват, че домакинствата живеят ден за ден, тъй като не са в състояние да правят планове в дългосрочна перспектива.

Живеещите ден за ден представляват мнозинството от българските домакинства, става още ясно от данните на проучването.

 

Oще: европейски съюз  статистика 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.