Гръцко-турска война за банките на Балканите | webcafe.bg
newscafe

Гръцките банки няма да ни оставят в турски ръце

Webcafe.bg
03.06.2010, 11:58 (обновена 03.06.2010, 12:59)
Пиреос банк

Гръцките банки ще продължат да поддържат гръцкия бизнес на Балканите

Гръцките банки са твърдо решени да не продават дъщерните си клонове в България и Румъния въпреки амбициите на някои турски банки да ги купят и да засилят влиянието си на пазара в балканските страни, пише гръцкото издание "Прото тема" в материал, озаглавен "Гръцко-турска война за банките на Балканите".

Гръцките банки контролират близо 30% от банковия пазар у нас и 12% - в Румъния.  Гръцката национална банка е собственик на ОББ, а Пощенска банка е собственост на Юробанк. Дъщерни дружества в България имат още "Пиреос" и "Емпорики", която е част от френската група "Креди агрикол". Алфа банк е регистрирала бизнеса си в България като клон.

Според вестника няколко турски банки, сред които "Зираат банкасъ", правят опити да навлязат в територията на гръцките банки на Балканите. В България действат няколко турски банки: Демирбанк и Д-банк, която е собственост на бизнесмена, известен с дейността си в безмитната зона, Фуат Гювен. Контролираната от държавата "Зираат банкасъ" има свой клон в София, а още преди две години обяви плановете си за разширяване на мрежата си у нас. 

Въпреки това стратегията на гръцките банки да поддържат активите си в страните от региона остава непроменена и беше потвърдена от управите на финансовите институции, отбелязва "Прото тема".

Председателят на борда на директорите на "Пиреос Груп" Михалис Салас заяви, че банката ще продължи "на всяка цена" да поддържа близо 5000 гръцки компании, които развиват дейност на Балканите.

Той подчерта, че подобряването на икономиките на страните от Югоизточна Европа ще изиграе значителна роля за резултатите на банките.

Въпреки че бяха разклатени от икономическата криза в Гърция, банките определят запазването на дъщерните си клонове в региона като един от главните си приоритети, отбелязва изданието.

Експанзията на гръцките банки на Балканите беше планирана от миналия век

През 90-те години всички по-големи гръцки банки започват да инвестират в съседните страни. През февруари 2003 г. инвестициите на Балканите са в размер на 5 млрд. евро, една пета от които са от банковия сектор, според данни на Националната банка на Гърция. 

Днес гръцките банки контролират близо една четвърт от банковия сектор в региона. 

Националната банка на Гърция присъства в България чрез ОББ, в Румъния - чрез Banca Romaneasca и в  Македония през Стопанска банка. През януари 2005 г. частната Alpha Bank, която е втората по големина гръцка банка, закупи 88,64% от сръбската Юбанка и продължи с настъплението си.

През 2005 г. гръцки банки са имали присъствие в 18 банки в страните от региона и са разполагали с клонова мрежа, в която са заети общо 15 000 души. Това представлява тройно увеличение в сравнение с периода отпреди 10 години.

През 2009 г. в клоновата мрежа работят над 20 000 души.

Гръцките банки са получили 17 милиарда евро държавна помощ, за да гарантират ликвидността на банковия сектор, докато икономиката се намира под натиск заради дълговата криза. С молба за получаването на тези 17 млрд. евро са се обърнали четири големи банки - Националната банка, Евробанк, Алфа банк и Пиреос банк. По данни на гръцките власти всяка от тях е получила около 3-4 млрд. евро. 

Oще: банки  българия  гърция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани