За поредна година сме с все по-несвободни медии | webcafe.bg
newscafe

За поредна година сме с все по-несвободни медии

Webcafe.bg
02.05.2012, 11:33 (обновена 02.05.2012, 11:43)
Вестници

България е изпреварена от страни като Източен Тимор, Бенин, Гвиана и Намибия и дели 78-та позиция с Унгария

България е на 78-о място в света по свобода на медиите според класация на американската неправителствена организация Freedom House, която определя медиите в страната ни като частично свободни. Класацията се съставя въз основа три категории - правна, политическа и икономическа. Докладът епубликуван преди Световния ден на свободата на медиите, който се отбелязва на 3 май.

Миналата година България беше на 77-о място, а по-миналата на 76-о. Водещите 65 страни в класацията на 196 държави се определят като свободни, а последните 63 са несвободни.

България е изпреварена от страни като Източен Тимор, Бенин, Гвиана и Намибия и дели 78-та позиция с Унгария, където миналата година имаше редица протести заради спорния закон за медиите. Разпоредбите в него бяха, че всички медии, включително блогове, трябва да "отразяват балансирано" събитията.

Малко след страната ни се нареждат Индия, Монголия, Ботсуана. Хърватия и Румъния също са след България - съответно на 83-о и 86-о място.

Сред страните от Централна и Източна Европа България е на 10-о място. В групата на свободните държави в региона са Естония, Чехия, Словакия, Литва, Полша, Словения и Латвия.

На първо място по медийна свобода се нарежда Финландия, следвана от Норвегия и Швеция.

Въпреки че в САЩ да продължават да имат едни от най-свободните медии в света, те регистрират лек спад заради арестите и тормоза на журналисти, отразяващи движението "Окупирай" се казва още в доклада

За района на Централна и Източна Европа FreedomHouse отбелязва значително намаляване на свободата на медиите през 2011 г. Унгария и Македония регистрират сериозен спад на резултата си, оценката на Украйна също намалява.

В Русия новите медии са постигнали известен напредък в смекчаването на почти пълния контрол на държавата върху основните медии, но той трябва да бъде затвърден.

Значително подобрение е постигнато и в Грузия, Косово и Черна гора.

Авторите на доклада отбелязват, че по-малко от 15% от населението на света живеят в страни с пълна свобода на медиите, най-ниското ниво от десет години насам. В същото време подчертават, че за първи път от осем години насам свободата на медиите в света като цяло не намалява. По-голямата част от населението на света обаче (45%) живее в частично свободни страни.

Oще: медии  свобода 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.05.2011, 10:36

3 Мариан Маньовски | 03.05.201211:26

Особено репресирана медия е уеб кафе, след всяка ежедневна статия в която се обяснява подробно като на дебили колко тъп, смешен, неграмотен, жалък и комичен е Бойко Борисов всички списващи журналисти са привиквани в близкото районно и там копоите на Цветанов ги пребиват и измъчват с електрошок.
Искрено се гордея с уеб кафе, медията която въпреки репресиите и системният тормоз успява да е лъч надежда в нашето смачкано и репресирано медиино пространство. Дръжте се хора, ние сме с вас !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 02.05.201216:33

Аз за притесняван от когото и да е журналист не съм чувал.

Много интересно как нашите журналисти искат да облекат алчността си и липсата на морал в дрешки на светци.

"Натискат ни, ама няма да ви кажем кой пък, и ние затова се държим и пишем като евтини проститутки."
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 02.05.201212:07

Кой казва, че медиите в България нямат свобода?! Това е гнусна инсинуация!
Който не вярва да пита Бойко!
Смее се
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани