Глобалното затопляне ни оставя гладни през 2040 г. | webcafe.bg
newscafe

Глобалното затопляне ни оставя гладни през 2040 г.

Webcafe.bg
19.06.2013, 15:11 (обновена 19.06.2013, 17:51)
глад

Снимка: © sxc

Най-бедните ще усетят най-силно климатичните промени

Глобалното затопляне може да причини сериозни трудности на едно цяло поколение, а Азия и Африка са застрашени от опустошение. Това са изводите от доклад на Световната банка, цитиран от Франс прес.

"Учените ни казват, че затоплянето на света с 2 градуса по Целзий през следващите 20-30 години може да доведе до недостиг на храна, безпрецедентни топлинни вълни и циклони", заяви президентът на Световната банка Джим Йонг Ким.

В рамките на века се очаква затопляне от 4 градуса, ако не се предприемат краткосрочни действия и допълнителни ангажименти за намаляване на емисиите от парникови газове.

За сравнение, от Световната банка посочват, че в момента Земята е 0.8 градуса по-топла в сравнение с времето отпреди индустриалната революция - и вече усещаме сериозни климатични промени.

В работата по изследването са се включили учени от цял свят, които обръщат специално внимание на климата в държавите в Субсахарска Африка, Югоизточна и Южна Азия. В тези региони хората живеят в голяма бедност.

Затоплянето и наводненията ще застрашат добивите, което ще доведе до недостиг на храни.

Световната банка е удвоила инвестициите си в климата на $4.6 милиарда през фискалната 2012 г., която завършва на 30 юни 2012 г. спрямо $2.3 милиарда за предходната година.

Oще: глад  затопляне  климат  климатични промени  световна банка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 19.06.201322:01

Просто евреите лъжат като дърти цигани.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.02.2013, 12:16

1 Пчеличка | 19.06.201315:45

Вместо да се инвестират тези милиарди в горепосочените региони за развитие на индустрия, интензивно земеделие и внедряване на технологии с цел оцеляване и подобряване живота на хората там, те се пилеят в спекулации за възможни климатични промени и всяване на паника с цел презапасяване и спекула...
Тези "водещи" изследователи какво ще направят ако след 30 години не настъпи глобално затопляне с така изброените ефекти, как ще поемат отговорност за пропилени напразно човешки ресурси, които е могло да бъдат използвани много по-рационално, вместо да се продават парникови емисии...

Продажбата на емисии наместо действителна отговорност, контрол и санкции при замърсяване на природата, по какъв начин ще предотврати истинското замърсяването и глобалното затопляне? Или това е нова бизнес ниша с цел покачване цените на храните, а цената естествено ние обикновените хора ще платим?
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани