Българинът плаща първо тока и ипотеката | webcafe.bg
newscafe

Българинът плаща първо тока и ипотеката

Webcafe.bg
12.03.2014, 18:05 (обновена 12.03.2014, 19:15)
кредити, заеми

Най-сериозни проблеми с изплащането навреме на дълговете си имат фирмите в секторите строителство, метали и транспорт.

Просрочени дългове за 2.688 млрд. лева са прехвърлени през 2013 г. на т.нар. колекторски фирми. Това показва проучване на индустрията по управление на вземания в България, поръчано от Асоциация на колекторските агенции в България. Изследването обобщава данните от компаниите, участващи в асоциацията, които представляват 75% от сектора.

Това основно са задължения на физически лица - 2.605 млрд. лева.

Фирмите-събирачи на дългове са наемани най-много от мобилни оператори и банки, тъй като задълженията в двата сектора представляват почти 80% от вземания, показва докладът.

От тези задължения колекторските фирми успяват да съберат едва 18%, като това е с 6% по-ниско от успеваемостта на този вид компании в Централна и Източна Европа.

Според проучването приоритет за българина са задълженията по ипотеките, последвани от сметките за ток. Обикновено най-често остават просрочени задълженията за парно и вода, както и тези към мобилните оператори. Най-вероятно защото при просрочие на сметките за ток следва изключване.  

Средностатистическият длъжник в България е мъж между 41-50 години, семеен, служител или собственик на дребен бизнес, живее в Северозападна България (най-изостаналия регион в ЕС) - или в Русе. Проучването откроява и нов тип длъжник, появил през 2013-а - мъж/жена, на около 20 години, без постоянни доходи, който живее в голям град и взема бързи кредити.

А какво става при бизнеса

Събираемостта при бизнеса, обратно на тази при частните лица, е най-ниска през последното тримесечие на годината. Дълговете на български фирми, възложени за събиране на компаниите в Асоциацията на колекторските агенции, са едва 18.9 млн. лева, а тези на международни контрагенти - 63.7 млн. лева.
Най-сериозни проблеми с навременното обслужване на задълженията си имат фирмите в секторите строителство, метали и транспорт.

За 2014-а от асоциацията се надяват на подобряване на платежоспособността на потребителите – събираемостта за януари и февруари 2014 е по-добра с 3% спрямо същия период на 2013 г.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани