Отпада облекчението за млади семейства с ипотека | webcafe.bg
newscafe

Отпада облекчението за млади семейства с ипотека

Webcafe.bg
18.09.2013, 11:03 (обновена 18.09.2013, 16:20)
семейство

За миналата година облекчение за ипотека са използвали 5 473 души

Без въвеждане на семейното подоходно облагане, но с отмяна на облекчението за млади семейства с ипотечен кредит - в такъв вид се появи проектът за промени в Закона за облагане на доходите на физическите лица на сайта на финансовото министерство късно снощи.

За Дарик от ведомството потвърдиха, че се работи по въвеждането на семейно подоходно облагане за семействата с деца, но все още проектът е на чернова и се правят изчисления за фискалния ефект.

Идеята е със семейното подоходно облагане да може по-голям кръг от млади семейства да се възползват от облекчението.

Проектозаконът е пуснат за съгласуване, като това не е окончателният му вариант. Дори и да влезе в парламента, промени могат да се правят между двете четения на текстовете в пленарната зала. С друга промяна в проектозакона се изравнява статута на тютюнопроизводителите със земеделските производители.

Предложението за отмяна на данъчното облекчение за млади семейства е свързано с открита процедура по нарушение на европейското право, пише в мотивите на проектозакона.

От финансовото министерство смятат, че действащото данъчно облекчение за млади семейства е с изключително спорна правна регламентация по отношение на прилагането му.

Условията по облекчението и тяхното доказване пред приходната администрация са обект на многократно оспорване, включително пред Комисията за защита от дискриминация.

Предложението е данъчното облекчение за млади семейства да бъде отменено като неефективно, тъй като създава значителни трудности и се се прилага спрямо ограничен кръг лица (млади семейства). Например за 2012 г. данъчното облекчение е ползвано от 5 473 броя лица.

Друго предложение за промяна е свързано с приети промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, съгласно които отпада задължението за отделна регистрация на земеделските производители като тютюнопроизводители.

Oще: данъци  европейска комисия  икотека  млади семейства  облагане 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани