Съдиите избраха своите във ВСС | webcafe.bg
newscafe

Шестицата на съдиите във ВСС

Webcafe.bg, по БТА и БГНЕС
16.09.2012, 09:53 (обновена 16.09.2012, 12:04)
съд

Професионалната квота във ВСС е попълнена с шестимата магистрати, избрани след близо 24-часово заседание

Делегатското събрание на съдиите успя да избере след почти 24 часово заседание шестимата магистрати от професионалната квота във ВСС. Стана ясно, че има напрежение и разделение между съдиите, които вчера изслушваха кандидатите.

За шестте места се бореха общо 18 магистрати, след като една - Каролина Михайлова - оттегли кандидатурата си като член от съдийската квота.

ВСС се състои от професионална и т.нар. политическа квота, която си разпределят парламентарно представените партии. По право членове на ВСС са главният прокурор, както и председателите на ВАС и ВКС. Висшият съдебен съвет е на практика органът, който повишава, наказва, назначава и размества всеки съдия, прокурор и следовател в съдебната система. Това е кадровият орган, който управлява съдебната система.

Избраните са Камен Иванов, съдия от Апелативния съд (244 гласа), Юлия Ковачева, съдия във Върховния административен съд (183 гласа), Милка Итова, съдия в Софийския градски съд (176 гласа), Даниела Костова от Окръжния съд във Варна (167), Галя Георгиева от Апелативния съд в Пловдив (159) и Калин Калпакчиев - съдия в Апелативния съд в София (153).

Половината от тях не изчакаха да чуят имената си. От 420 делегати в 9 сутринта в залата имаше десет пъти по-малко магистрати - заедно с комисията за избора, и само трима от избраните, предаде bTV. Според едни - останалите избрани си тръгнали заради напрежението, според други - защото са били сигурни, че ще ги изберат.

Само един кандидат до 4 ч сутринта

"Сигурно колегите го чувстват така. Когато има една атака тя оттеква". Така първият избран член на новия ВСС, съдията Камен Иванов отговори на въпрос на журналисти дали вътрешният министър Цветан Цветанов всява напрежение в съдебната система.

"Всяка статия, всяка бележка, всяко изказване вън от съдебната зала, бъдете сигурни, че всява напрежение, всяко!", подчерта магистратът. По думите му най-вероятно и заради това съдиите са обсъждали цели 22 часа несложни правила и в 4 часа сутринта се наложи да правят втори тур на изборите.

Основните теми, които магистратите засегнаха в изложенията си, бяха за правилата за кариерното израстване на съдиите, независимостта на съдебната власт, издигането на авторитета й и работата на ВСС с медиите и неправителствените организации.

Oще: всс  делегати  квота  магистрати  съдии  членове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани