България отново е център на каптагона | webcafe.bg
newscafe

България - център на каптагона

Webcafe.bg, по Агенция Фокус
31.01.2013, 16:15 (обновена 31.01.2013, 16:36)
кокаин

Черноморските ни пристанища са врата и за трафика на кокаин

България и в по-малка степен Турция са значителни производители на каптагон. Това се посочва в първия доклад "Пазарите на наркотици в ЕС", изготвен от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) и Европол.

В доклада се посочва още, че ролята на българските престъпни групи в мащабното производство на амфетамини и трафика на дрогата за пазара в Близкия изток се е увеличила.

Съобщават се данни, според които между 2001 и 2007 г. в България са разбити 18 големи лаборатории за амфетамини, занимаващи се с производството на каптагон. Още осем лаборатории за производството на амфетамини са разбити у нас между 2009 и 2011 г.

Отбелязва се, че през последните години в Турция и България са конфискувани значителни количества амфетамини. От 1.3 милиона таблетки амфетамини, заловени в Европа, над три четвърти са били конфискувани в Турция.

Черно море и Балканите са новият вход за кокаин в Европа, се посочва още в първия доклад "Пазарите на наркотици в ЕС".

В доклада се отбелязва, че повечето от пратките с кокаин от Южна Америка продължават да бъдат насочени към Западна Европа. Но все по-значителни количества от дрогата през последните години се залавят при опит да бъдат внесени през българските, гръцките, румънските и украинските пристанища.

Например, през юни и юли 2010 г. украинските власти са конфискували общо около 775 кг кокаин при две операции на пристанище Одеса.

Дрогата е била открита на борда на товарни кораби, пристигнали от Чили и Венецуела.

Заловените количества в Румъния, България, Турция и Гърция са около 4 тона за периода между 2009 и 2011 г.

В България количествата са по-големи, което най-вероятно се дължи на ролята на страната на транзитна точка за кокаина, който се насочва на запад и на изток.

През последните години все повече граждани на балкански страни, включително България и Румъния, се замесват в трафик на кокаин. Албания се е превърнала в страна за съхраняване на кокаин, пише в доклада.

Отбелязва се, че маршрутите за трафик в балканския регион, особено за контрабанда на цигари, хора и хероин, сега се използват все повече за нелегалното пренасяне на все по-големи количества кокаин.

Според анализа пазарът на наркотици все по-динамичен и иновативен, реагира бързо на предизвикателствата и изисква също толкова динамична, иновативна и гъвкава реакция навсякъде в Европа.

Документът отчита, че в миналото европейският пазар на наркотици е бил съсредоточен върху конкретни наркотици, пренасяни по определени маршрути, а съвременният пазар е по-приспособим, използват се нови пътища, а пратките, съдържащи няколко вида вещества, са все по-често срещани.

Докладът посочва нарастващото значение на Африка като транзитна и складова зона в търговията на наркотици. Отчита се, че престъпни групи от Северозападна Европа играят централна роля при разпространението на почти всички видове наркотици в ЕС.

Препоръчва се правоприлагащите служби да дават приоритет на събирането на разузнавателни сведения за високопоставени фигури и видни престъпни групи.

Oще: балканите  брюксел  българия  доклад  европол  каптагон  кокаин  наркотици  трафик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2012, 11:29

2 The Idol of Perversity | 01.02.201309:44

явно каналите на бившата ДС продължавата да бачкат с пълна сила .
-----------------------------------------------
А ти да не би да си очаквал друго? Червените ДС и МВР генерали( кукловоди на мафията=политиците=държавата) са все още живи и си разиграват схемите. Да не говорим, че пътят на коприната от край време си е основен стълб на българската икономика. Иначе как си обясняваш наличието на толкова олигарси, петролни магнати и т.н. с милиони евро капитал в тази иначе мизерна държава без никакво производство, ресусрси и индустрия..?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

1 Vasil | 31.01.201317:51

още ли го произвеждат ???

мислих че с убиийството на Малкия Фатик е спряно .... явно каналите на бившата ДС продължавата да бачкат с пълна сила .
   

оценка

+0 -0