50 милиона - и още никому ненужна | webcafe.bg
newscafe

50 милиона - и още никому ненужна

Webcafe.bg
19.09.2012, 12:17 (обновена 19.09.2012, 13:12)
съд

Поне Софийският районен съд и районната прокуратура на София ще имат нормални условия за работа

Ремонт на ремонта на една недовършена сграда. Така изглежда сагата около т.нар. военно НДК, което струва до момента близо 50 милиона лева на данъкоплатците, без да е използвано.

Днес премиерът Бойко Борисов обяви отпускането на 5.5 млн. лева.

Това, което вече е направено, пак ще се ремонтира, защото е протекло, заяви Борисов. Единият корпус е готов и там, където са правили тази зала, почти колкото на НДК, ще бъде преградена наполовина и ще бъдат направени 35 съдебни зали. Тези допълнителни 5.5 млн. лева се дават именно заради това. Предстои да се правят и нови подземни паркинги.

В сградата ще бъдат настанени Наказателното отделение на Софийския районен съд и районната прокуратура. Районният съд ще бъде преместен в две сгради - в т. нар. "военно НДК" ще се помещават наказателните колегии, районната прокуратура и администрация и Бюро "Съдимост", а в сградата на бул. "Цар Борис III" (бившето ГУСВ) ще работят гражданските отделения и тяхната администрация. За втората сграда също се отпускат няколко милиона за ремонт.

Историята на едно разхитително строителство

Всичко започна през 2004 г. по време на двойната коалиция - кабинета на НДСВ-ДПС. Министър на отбраната тогава беше Николай Свинаров, числеността на войската - около 60 000 души. Първоначалната цена на комплекса на бул. "Скобелев" 23 - 10 милиона лева.

Идеята беше там да се настанят военният телевизионен канал, официозът на МО - в. "Българска армия" и редакциите на другите печатни издания - сп. "Български воин" и сп. "Военен журнал".  Предвиждаше се да се подслонят ансамбълът на армията, военната киностудия, националният армейски архив, централната библиотека  на войската, както и институтът по военна история.

По проект в комплекса е включен и специален пантеон на славата, на който трябва да се изпишат имената на загиналите бойци във всички войни, които сме водили от Освобождението от турско робство до наши дни.

Друга екстра беше предвиденият четиризвезден хотел с 32 апартамента, конферентна зала за 900 човека, сервизни помещения.

Кому беше необходимо това, след като беше ясно, че армията ще се съкращава? Вероятно на поръчителите - и изпълнителите, на обекта...

Само година след това, при друг военен министър от квотата на НДСВ, сменил Свинаров - Веселин Близнаков, стана ясно, че пари за военното НДК няма и строителството му беше прекратено, без да е завършен. Стана ясно също, че обектът е надхвърлил значително планираните 10 милиона и се е раздул до 32 милиона лева.

Наливането на пари продължава

През април т.г. правителството отпусна близо 10 милиона лева (9.7 млн. лeва) за окончателното завършване на Националния армейски комплекс, както е официалното име на сградата.

Парите са необходими и за да се преоборудва административната част на комплекса за нужди на Министерството на правосъдието, става ясно още от правителственото решение. През 2011 г. бяха отпуснати същите пари, но тогава МО успя да изхарчи едва 375 118 лева от тях и неусвоените средства бяха върнати в държавния бюджет.

Сега стартира новата обществена поръчка за новите милиони. "Бях обещал на прокурорите и съдиите, че ще стане максимално бързо и това е максимално бързото", каза Бойко Борисов.

Oще: бойко борисов  военно ндк  милиони  прокуратура  сграда  срс  строителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани