Не търсим полицията при кражба | webcafe.bg
newscafe

Не търсим полицията при кражба

Webcafe.bg
27.07.2011, 11:33 (обновена 27.07.2011, 11:40)
Полицаи

Снимка: © БГНЕС

Не вярваме, че полицаите ще разследват дребна кражба...

Българите все по-малко вярват на полицията и предпочитат да не се обръщат към нея, когато станат жертва на конвенционално престъпление. Това показва докладът "Динамика на конвенционалната престъпност 2001- 2010 г." на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представен вчера.

За последните десет години криминалната престъпност (убийства, отвличания, въоръжени грабежи) е намаляла, но се е увеличила конвенционалната. Според изследването през 2010 г. например значително са нараснали заплахите и нападенията. За тези престъпления обаче полицията отчита спад. Причината е, че гражданите не докладват за тях на органите на реда.

В доклада се посочва, че кражбите от домове, от коли, нападенията са се е увеличили заради кризата.

Докато професионалните крадци търсят бързооборотни вещи (злато, електроника, пари в брой), се е оформила група, която е в състояние да отмъкне всичко. Това обикновено са наркомани или икономически принудени престъпници. Професионалистите действат в скъпите затворени квартали, а другите - навсякъде, включително и по полето, от където крадат селскостопанска техника.

Джебчийските кражби са най-голям процент от кражбите на лично имущество. Традиционно те се смятат за не особено тежко престъпление както от полицията, така и от гражданите. При тях разликата между случилите се и докладваните в РПУ-та е 20 пъти.

Не вярваме, че полицаите ще разследват дребна кражба

Сред причините хората да не търсят помощ от органите на реда е, че се увеличават престъпленията с по-незначителни щети и гражданите не смятат, че полицаите ще си дадат труда да разследват кражбата на един телевизор или пет кокошки. Жертвата въобще не докладва за кражбата, а сменя бравата на вратата. Предпочита сама да намери извършителя или да се обърне към друга институция - например прокуратура или кмет на по-малко селище, се посочва в анализа.

Това изкривява реалната картина за за престъпността

След като хората вярват все по-малко на полицията, много престъпления не се регистрират. Така че нежеланието на потърпевшите да подават оплаквания в полицията изкривява истинските данни за престъпността. Например според данните на МВР за две години домовите кражби са се увеличили само с 11%, докато според анкетата на ЦИД ръстът е с 61%.

Криминалната престъпност е намаляла заради емиграцията

Една от причините за спада при някои криминалния деяния като убийства, отвличанията и въоръжени грабежи е емиграцията - голяма част от хората в "активна криминална възраст" между 15 и 30 години са емигрирали, твърдят авторите на изследването.

Oще: джебчии  жертва  кражба  полицаи  престъпност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 27.07.201114:30

Дайте да вземем да попроменим мъъъничко закона за личното оръжие, така че във всяка къща да има и законна пушка. И тогава да видим какъв ще е ефектът върху родната полюция, и манго джери и подобни кокошкари бам! бам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.10.2010, 18:24

1 Alben Pastarmadjiiski | 27.07.201112:31

Да. Защото щети писне от това да те привикват презден да даваш показания за това , какво ти е откраднато. В един момент ти писва от разкарване и ставаш пишман защо изобщо си ги потърсил.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани