20 процента политическа квота за посланици предвижда приетият от предишното правителство Закон за дипломатическите служби | webcafe.bg
newscafe

Само 1/5 от посланиците - политически назначения?

Webcafe.bg
22.06.2010, 13:30 (обновена 22.06.2010, 17:56)
николай младенов

Въпреки че и външният министър Николай Младенов, и президентът Георги Първанов уверяват, че няма проблем при съгласуване на посланическите назначения, все още се чакат доста имена

Вероятно ще се запази 20% политическа квота за посланици, както предвижда приетият от предишното правителство Закон за дипломатическата служба. Това заяви днес говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева по повод стратегическия преглед на дипломатическите служби.

Според Чернева трябва да се дефинира какво означава политическо назначение.

Вариант за това е да се определи обхват от длъжности, които спадат към политическите назначения или такива, които не могат да се отнасят към тях. Това би могло да се направи чрез регламентация в Устройствения правилник на ведомството.

Целта е да бъде разписана ясна процедура по селекцията на политическите назначения. А не ситуация, при която двама души пишат на едно листче едни имена, обясни Чернева.

Според говорителя на Външное евентуална лустрация за посланиците може да се въведе, ако решение за това вземе Народното събрание. Преди време премиерът Бойко Борисов съобщи, че 90% от състава на МВнР са свързани с бившата Държавна сигурност.

"Когато говорим за политическо назначение - да има логика, свързана с ефективността на служителя, способността на съответното политическо назначение да работи в системата на външно министерство", посочи Чернева.

Критерият за работа: изпълнение на политическите цели

Тя поясни, че назначенията трябва да бъдат обсъдени и съгласувани на различни нива преди да се утвърдят от Министерски съвет и да се издаде указ на президента. "Бихме искали тези политически назначения да са 20%", каза още говорителят на МВнР. По думите й специализираните дирекции във външно министерство трябва да бъдат реформирани и да има ясна процедура, при която да се случва селекцията.

Чернева посочи, че критерият за дейността на представителствата ще бъдат не финансовите показатели, а политическите цели. Тя посочи, че общият брой на участниците в екипите по стратегическия преглед на дипломатическата служба са 70.

Заради финансовите ограничения е възможно Външно да забави изпращането на посланици в някои страни и да остави мисиите на ниво "временно управляващи" за по няколко месеца, стана ясно на форума. По думите на Чернева така биха се направили икономии от командировъчни.

Целта, спусната пред МВнР, е да свие разходите си с 15%.

Бавят се още много нови посланици

Преди време министърът на външните работи Николай Младенов съобщи, че в името на икономиите ще се закрият над 10 български посолства, а част от имотите им ще се продадат. Окончателното решение за закриването им ще се вземе след становище на пет министерства, които имат свои представители в тях. Това са - освен МВнР, икономическото, културното, социалното и Министерството на отбраната. Ще се търси и мнението на спецслужбите.

Предложенията за закриване на дипломатически мисии ще бъдат обсъдени на Съвета по сигурността към премиера в средата на годината, след което правителството ще има последната дума, съобщи наскоро в. "Сега".

До края на годината трябва да бъдат сменени 30 посланици, като мандатите на половината от тях изтичат в средата на 2010 г.

Вече бяха назначени нови посланици в САЩ и Турция, след като предишните - Лъчезар Петков и Бранимир Младенов бяха отзовани заради нарушения при провеждането на парламентарните избори през лятото на 2009 г. Постът в Съединените щати отново зае Елена Поптодорова, която беше посланик в САЩ до есента на 2008 г. 

Дипломат №1 в Турция ще бъде Красимир Тулечки, в момента шеф на дипломатическата ни мисия в Косово. В Прищина мястото му ще заеме Боби Бобев, посланик в Албания от 1998 до 2006 г.

Раковски Лашев, секретар на българската мисия на ООН в Женева, пък стана посланик в Скопие. Изтичат обаче мандатите на първите ни дипломати в Белград, Брюксел, Берн, Виена, Рабат, Будапеща, Буенос Айрес и др.

Oще: весела чернева  квоти  мвнр  назначения  посланици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.