Ново име за Паметника на съветската армия | webcafe.bg
newscafe

Ново име за Паметника на съветската армия

Webcafe.bg
14.10.2014, 18:05 (обновена 14.10.2014, 18:36)

1 от 5 снимки Назад Напред

са

Инсталацията "В крак с времето" на Destructive Creation

Защо да махаме символа на комунизма, щом може просто да му сменим името? Паметникът на съветската армия, любимият терен за рисуване на политическите и граждански активисти, който продължава да дели на две обществото, може би ще се нарича по друг начин.

„Въпросът за смяната на името на паметника на Съветската армия е актуален към момента", обяви заместник-кметът на Столична община по културата Тодор Чобанов, цитиран от Фокус. Според него в академичните среди ще започне дебат за смяна на името, но без да посочва никакъв вариант.

„Водим разговори със Софийски университет „Св. Климент Охридски" и други научни групи. Ще започне един структуриран дебат", обясни Чобанов и все пак призна, че монументът отдавна е загубил своя оригинален и идеологически прочит.

По-късно днес социолозите от "Алфа рисърч" разпространиха изследване, според което 51 на сто от жителите на София имат изцяло положително отношение към ПСА, тъй като е в чест на герои. 30 на сто отговарят, че не харесват паметника, но са против промяната му. Малко повече - 37 на сто - са мненията той да бъде превърнат в мемориал на жертвите във Втората световна война.

За монумента на стърчащите солдатите Чобанов коментира: „Загубил е значението си като символ на съветската армия, като институция и организация. Трябва да се проведе един дебат, за да се установи неговата стойност, както и какво символизира. Трябва да се дискутира как се възприема паметникът от хората".

Допитването, оценяващо отношението към културно-историческото наследство в София, е проведено по поръчка на Столична община между 28 август и 5 септември, участвали са 400 души.

17 на сто от тях твърдят, че това е паметник на държава - завоевател, а не на освободител, който трябва да бъде премахнат. 66 на сто са на мнение, че монументът следва да остане и да се освежи.

Същото проучване установява, че 55 на сто от столичани одобряват реконструкцията на бул. „Витоша".


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

7 янаки | 15.10.201415:24

Интересен аргумент: „паметник на ЗАВОЕВАТЕЛ, който завоюва България без да гръмне пушка.” Затова паметникът трябва да бъде съборен!

Истината е, че българите по онова време не са гледали по този начин на Червената армия. Те са я приемали като един от победителите на Нацистка Германия.

СССР, заедно с САЩ и Великобритания са били съюзници в Антинацистка коалиция и заедно спасиха света тази напаст – Германия на Хитлер.
Дори и тези, които далече не са симпатизирали на Болшевишка Русия, които, както е било с моите близки, са се надявали ІІ-я фронт да се открие с Англо-американски десант в Гърция (както е настоявал Чърчил), са посрещали Червената армия не като враждебна сила, а като част от тази коалиция – САЩ, СССР и Великобритания.

Да не говорим, че сферите на влияние в Европа бяха разпределени в Ялта между съюзниците много преди Червената армия да премине Дунава и да ни окупира като страна от хитлеристкия блок. Ако някой не знае, затова и през зимата на 1944 г. англоамериканските ВВС бомбардираха София, Пловдив и Карлово.

Затова този паметник трябва да стои там, за да напомня на нашите политици, какво се случва, когато погрешно избират, кого в международен план да подкрепим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2011, 13:27

6 Павел Ангелов-Пулиев | 15.10.201412:48

Какво още има да се дебатира относно Паметника на съв. армия? Ясно като бял ден е че той е паметник на ЗАВОЕВАТЕЛ, който завоюва България без да гръмне пушка.Заплашителен е и образът на войника със шмайзер.За съжаление, родените след края на световната война не чувствуват историята /ако я знаят изобщо/, но ние, по-старите, изживяхме целия си живот под гнета на наложената ни от този завоевател власт.
Той няма место в центъра на България - той унизява нашия народ. Достатъчен е паметника на Цар-Освободителя, повече не ни трябват.
Той трябва да бъде преместен в някакъв парк на Комунизма или по -право Парк на пародията на комунизма, защото т.н. "реален социализъм" в същност е една престъпна версия на теоретичния научен комунизъм.
А докато бъде преместен, трябва пред самия паметник да се монтира голяма ОБЯСНИТЕЛНА ТАБЕЛА, която да пояснява неговата срамна роля във историята на третото българско царство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

5 Dox | 14.10.201423:29

Напълно съгласен с Янаки. Ако искаме да почетем някой или нещо, което е част от историята ни - просто да издигнем друг хаметник в негово име. Места - бол. Скулптури и художници - бол. Защо трябва да преименуваме или да премахваме Паметника на съветската армия, след като именно тя е освободила не само България, ами и цяла Европа от фашизма. Тогава тази армия е била съветска и това никой и нищо не може да промени. Това е била Съветската армия, а не не знам кой си пехотински полк от Флорида, да речем. На някои може да им се иска да е пехотинския полк от Флорида, ама не е. Била е Съветската армия и никоя друга. САЩ и Великобритания като техни съюзници /ако въобще тия нации знаят какво е война/ са ни бомбардирали усърдно, но не знам за разрушения причинени от Съветската армия.

Това е част от историята ни и следва да остане такава, каквато е. Просто защото така или иначе тя няма да се промени - каквото и да направим с този паметник. За това именно и подобни дебати са глупави. Има един тотален лумпен - Иво Инджев, за когото и газовете и коликите в стомаха му са причинени от Пачетника на съветската армия. Но той, горкия е патологичен случай.

Ако трябва за нещо да укоряваме Съветската армия, това въобще не е, че е била окупатор, а за това, че явно не се е справила докрай с фашизма, който в днешно време отново се възражда в Европа, включително и у нас. Но, както казват някои - "Няма добро ненаказано".
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

4 янаки | 14.10.201423:18

Независимо от оценката на събитията от септември 1944 г. „Паметникът на Червената армия” е паметник на чужда държава в центъра на нашата столица. И докато бяхме сателит на СССР, този паметник, както и „Альоша” в Пловдив (а и в повечето от големите градове), бяха олицетворение на тази зависимост. Но сега, когато, като членове на враждебен на Русия алианс, сме извън всяка зависимост от нея, то тези монументи са само паметници, свързани с нашата история.

Ако, както в Полша, настроенията в България бяха преобладаващо враждебни към Русия, то нямаше да има проблем, ако не за разрушаването на тези паметници ,то за тяхното преместване в страни от градските центрове.

Остава ни само предположението, че следващите поколения ще ги приемат равнодушно, точно както им се полага на паметници. Както виенчани приемат Паметника на Червената армия в центъра на Виена, а италиянците - паметника на Ленин в едно от най-живописните кътчета на остров Капри.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 14.10.201422:38

Паметници на жертвите на 2СВ има стотици. Българските войници, загинали във война, която не е била тяхна също имат своите паметници. Не съм чувал за паметник на жертвите на бомбардировките, макар, че някои гъзоблизци издигнаха паметник на летците бомбардировачи. А паметникът в центъра на столицата си остава паметник на армия окупатор и нищо не може да промени това. Радикално решение би било да се премести на някоя поляна в покрайнините, но освен, че има стотина хиляди души, готови да прегризат гърлото на всеки, който опита да осъществи подобна идея, няма никой, който да даде една стотинка за целта.
Ако се учреди достатъчно авторитетен и дееспособен орган аз съм готов да жертвам 100лв.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 14.10.201421:47

Ако искаме да почетем жертвите на Втората световна война би трябвало да им построим паметник специално, ако наистина изпитваме някакво преклонение пред тях.

Повече от подло и цинично е, ни в клин, ни в ръкав, да ги използваме като претекст, за да се „разправим” с Паметника на червената армия”. Един вид „с един куршум, два заека”. Без масраф, и жертвите от войната ще се сдобият с паметник, и омразния паметник на окупаторите няма да го има. Точно по байганьовски.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 29.05.2014, 10:53

1 Dovahkin | 14.10.201420:07

нямаме силата да го махнем и ще дебатираме промяна на името... дано поне за това да сме достатъчно силни. провалът на това начинание ще е поредното доказателство че няма държава на наша територия. само роби. Чуди се
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани