Трябват ни нови учебници по турски | webcafe.bg
newscafe

Трябват ни нови учебници по турски

Цветана Георгиева
19.10.2012, 15:59 (обновена 19.10.2012, 18:52)
ученици

Снимка: © БГНЕС

Децата от турската и българомохамеданската общност често говорят на български език само в училище.

Спешно издаване на нови учебници по турски език и въвеждане на държавен образователен стандарт за изучаване на майчин език в училище. Това са две от препоръките, идващи от изследване за проблемите на турските деца в училище, обявени на пресконференция от д-р. Антонина Желязкова, директор Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия.

Картината, която теренното проучване показва, не изненадва - ниско владеене на български език сред ученици от турски произход и българомохамедани. Същото важи и за родителите им. Сред двете малцинствени общности вирее и ниско познание по майчиния турски език - за сметка на преобладаващи диалектни форми и ограничен речников запас.

Искаме нашите общности зад граница да изучават български език, но реагираме остро, когато стане дума за изучаване на турски език в българското школо. Желязкова нарича това „образователен предразсъдък".

Изучаването на турски език е остаряло и неефективно - за разлика от обучението по английски, немски и френски и прочее езици. Този двоен стандарт ще се премахне с издаването на нови учебници по турски език. Сегашните са от далечната 1992 година.

В изследването е цитиран и помощник-директор на училище в малък град, според когото нивото на българския език на учениците всяка година става „все по-зле". Впрочем, това е общонационална тенденция, тъй като едва 15% от всички ученици са с отлични познания по български език.

Интернет и турските телевизии - източник на информация

Турската общност в България черпи алтернативни знания от интернет и турските телевизии. Не мислете, че става дума само за сериали, а за сериозни предавания по турски канали, предимно за политика и история.

„По нашата телевизия историята е разказвана единствено от Божидар Димитров", казва Антонина Желязкова. Турската общност би искала да чуе и друг прочит на миналите събития. Представителите й дори назовават имената на български историци, които биха искали да видят от екрана.

Новините на турски език по БНТ са подигравка и отбиване на номера, каза още Желязкова. За да информира наистина, емисията трябва да е поне половин час, допълва тя.

Поводът за проучването е новият Закон на предучилищното и училищното образование. За първи път в него е включен текст, който споменава учебници на майчин език. Предвидено е правото на учениците, за които българският език не е майчин, да могат да го изучават в училище. Така, „майчин език" ще може да се изучава само в рамките на разширената и допълнителната училищна подготовка, но не и в останалите видове - общообразователна, професионална, профилирана и т.н.

"Без добро образование, граждани от друг етнически произход не могат да участват наравно с другите в обществения, социалния и политически живот в страната", добави още Антонина Желязкова.

Експертите отбелязват още, че липсва цялостна система за усвояване на българския език от учениците с майчин турски език.

Oще: антонина желязкова  българомохамедани  история  образование  турски език  учебници  ученици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

10 Galina Aleksandrova | 23.10.201213:32

Българомохамеданите не са ли потурчените родопски българи, известни с името "помаци"? Откога "помак" стана диалектна и обидна дума? Майчиният език на помаците е българският, затова тези хора не знаят турски, а не поради някаква друга политкоректна нАучна причина. Истинските етнически турци в България си говорят много добре турски, но госпожата или не знае, или не признава, че всъщност не говори за етнически турци, а за цигани и помаци, които се представят за турци заради общата религия. Зер, да си циганин и помак значи, че идваш отникъде и заникъде си тръгнал, народът ти няма особена история, нито особени постижения и най-важното - няма откъде да дойде помощ за образованието и реализацията, които ти се полагат като представител на малцинство. Друго си е да се пишеш турчин - джамии, турси училища, подпомагане от турското правителство и така нататък, и така нататък.
Смешното е, че за помаците ще е по-изгодно да се пишат етнически араби и да изискват обучение на арабски език, защото това е, което знаят - да цитират Корана на арабски.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

9 edin slep | 21.10.201212:02

Всъщност БНТ и БНР трябва да имат специални програми, които оперират на собствени честоти за турците. Необходими са много и модерни предавания за изучаване на български език, културни предавания, публицистични предавания. Тези хора трябва да се интегрират, а това става чрез запознаване с езика на мнозинството и запознаване с неговата ценностна система и историческо осъзнаване.

Сега, представата им за българската държава се гради от местни политикани, спомените от социалистическите репресии и върху тях, както и от страховете насаждани от ДПС и Атака.

Жалкото обаче е, че това няма как да се случи, защото сегашното управление желае слабо образовани, ниско културни и маргинилизирани граждани не само от малцинствата, но и от мнозинството.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

8 Кака Мара | 20.10.201222:07

А такаа! Ами в такъв случай спешно трябвати учебници по арменски на арменчетата, по иврит( или ?) на еврейчетата, напоследък, гледамкитайци има, значи и на китайчетата по китайски и т.н., а специално за Pavur Pezev и останалите чероки -по черокски Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

7 Pavur Pezev | 20.10.201211:51

Имали ограничен речников запас-ми за ко се пънат да го говорят тоя турски,като не го знаят.Ма не-те били ТУРЦИ.Пет поколения назад раждани в Булгаристан,после турци били.Те са толкоз турци,колкото аз-индианец-чероки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 19.10.201222:29

Ах, учебниците по турски език със сигурност са най-големия и спешен проблем на българското образование. Може български да не могат да научат учениците, но пък накъде без турски.
Аз имам предложение - ние българите да искаме статут на малцинство - тъй като сме малцинство в Европейския съюз - нямаме 8 милиона /от над 400, това е по-малко от 2 процента/ и намаляваме - имаме пълното право да получим статут на малцинство Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

5 Voin | 19.10.201220:30

Абе не само език, но да не издребняваме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

4 Божидар Гюлмезов | 19.10.201218:39

Новините на турски език по БНТ са подигравка и отбиване на номера, каза още Желязкова. За да информира наистина, емисията трябва да е поне половин час, допълва тя.
---------------------------
Таз що не се гръмне?


Иначе за решение най-добре е наистина да има подготвителен клас за всички "проблемни" групи - една година целоседмично да се изучава по 4-5-6 часа на ден български език, и по 1-2 часа майчин език (писмено).

Както в английската и т.н. езикови гимназии подготвителната година се учи само език.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

3 Rodrigo Diaz de Vivar | 19.10.201218:12

Българчетата в САЩ и Испания учат български език и българска история, но в неделни училища, а не в основното, което посещават пет дена в седмицата.
В тази връзка, нищо против, но не като основна дисциплина.
Който иска, в събота и неделя, на разноски някой европейски фонд, не на бюджета на РБ.
Турски език, турска история и турска география.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

2 Сърце Червено | 19.10.201217:05

Това са две от препоръките, идващи от изследване за проблемите на турските деца в училище, обявени на пресконференция от д-р. Антонина Желязкова, директор Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия.

--------------------------------

Kонституцията на България казвам,че няма малцинства!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 19.10.201216:48

Чуди се издателите да се подготвят и за цигански...
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани