Затвориха 67 месо- и млекопреработвателни фирми | webcafe.bg
newscafe

Затвориха 67 месо- и млекопреработвателни фирми


10.01.2010, 21:36 (обновена 10.01.2010, 22:15)
прясно мляко

Българските месо- и млекопреработватели вече отговарят на европейските стандарти, но млякото ни още две години няма да отговаря на изискванията на ЕС

От началото на годината бяха затворени 67 предприятия - 48 месопреработвателни и 19 млекопреработвателни, - които не отговарят на изискванията на Европейския съюз, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и храните.

С решение на Европейската комисия до 31 декември 2009 г. беше даден преходен период за 585 месо- и млекопреработвателни предприятия в България да отговорят на европейските санитарни и хигиенни изисквания.

В случай че някое от затворените предприятия покрие изискванията на ЕС в бъдеще, то може отново да бъде пуснато в действие, но с нова регистрация в Националната ветеринарномедицинска служба.

Одобрени за търговия с ЕС са общо 518 предприятия - 330 месопреработвателни и 188 млекопреработвателни.

От министерството уточняват, че одобрените могат да продължат да обработват неотговарящо на изискванията сурово краве мляко до изтичането на преходния период за българските ферми, които трябва да покрият тези изисквания. Това означава - още две години.

В зависимост от технологичното си оборудване тези предприятия или ще произвеждат от неотговарящо краве мляко сирена, зреещи най-малко 60 дни, които се продават на всички пазари, или ще произвеждат млечни продукти за продажба само в страната.

Oще: затворени предприятия  месна промишленост  млечна промишленост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.01.2010, 20:29

1 Ortho | 11.01.201021:50

Ето това е една от основните причини, поради които ме зарадва влизането на България е ЕС. Повече никой гаден търгаш няма да се секне за късмет в киселото мляко , което ми продава. Дори и много да му се иска. Да, изискват се инвестиции, да покрай сухото гори и мокрото. Но помните ли как ни продаваха месо от сергия на улицата? С неясен видов произход ( кучешко ли , конско ли, никой не знае). Е сега ще им е по-трудно с пласмента на кучешкото. Може салама "Камчия" без него да загуби част от чара си, но поне ще бъде от разрешени заместители на месото. А "домашното" кисело мяко, с неясен произход, с хигиена от типа" честна дума!", продавано от бабка-прекупвач на тротоара на Графа? И като си помисля, че сме го яли доброволно...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани