Нови разкрития за имотните сделки на кандидата за надзирател на Темида | webcafe.bg
newscafe

Чиста е, чиста е

Webcafe.bg
06.01.2014, 10:41 (обновена 06.01.2014, 15:57)
Правосъдие

Битката за поста главен съдебен инспектор изглежда предопределена

Номинираният в 12 без 5 от властта единствен кандидат за главен съдебен инспектор Веселина Тенева беше изслушана от етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на първото й заседание за 2014 г. - и ВСС няма да проверява имотите й.

Това стана ясно след изслушването на съдийката от Върховния административен съд. От ВСС обясниха, че сделките между майката на Тенева и съдийката, в които майката първо купува от дъщерята четири имота, а след това й ги дарява, са "строго личностни имуществени отношения".

Оттам допълниха, че съдийката е представила документи за 4 имотни сделки. Самата Тенева не коментира изслушването си. На излизане от ВСС заяви само, че е отговорила на всички въпроси. От етичната комисия също нямаше коментар.

Кандидатурата на Тенева бе издигната от зам.-шефа на парламента Мая Манолова и председателя на парламентарната правна комисия Четин Казак.

За да бъде избрана, тя трябва да получи одобрението на минимум 2/3 от всички народни представители - т.е. поне 160 гласа. БСП, ДПС и "Атака" не могат да ги съберат, дори и с гласовете на двамата отцепили се от ГЕРБ като независими депутати.

Съдията от Върховния административен съд (ВАС) Тенева оправда почетния председател на ДПС Ахмед Доган за хонорара му като консултант на хидроенергийни проекти като "Цанков камък" и така близо двата милиона лева, получени от Доган, се оказаха законни.

В предаването "Неделя 150" вчера председателят на парламентарната правна комисия - Четин Казак от ДПС, не успя да си спомни, въпреки настойчивите въпроси на водещата, чия кандидатура е Тенева - на социалистите или на ДПС.

Той се измъкна с общата формулировка, че е имало няколко, не назова имена, и двете групи са се обединили около Тенева, която Казак лично не познава. Уточни обаче, че не само тя, а петчленен състав на ВАС, който тя е председателствала, е намерил за законен хонорара на Доган.

Процедурните правила за избора на главен съдебен инспектор бяха приети в края на миналогодишната парламентарна сесия. По тях почти нямаше никакви коментари и възражения.

След като от ГЕРБ имат възражения, след като се събере отново НС, тези искания ще бъдат разгледани, каза още Казак по повод възможността да бъде удължен срокът за номинации на поста "главен съдебен инспектор".

Краткият срок за внасяне на кандидатури беше разкритикуван от няколко неправителствени организации и представители на политически партии.

Нови разкрития за имотни сделки

След номинацията на Тенева, сайтът Биволъ разкри странни имотни сделки, извършени преди няколко години. При тях майката на Тенева е купувала от дъщеря си и съпруга й имоти на занижени цени и после им ги е дарявала.

В тези случаи има големи съмнения за легализиране на укрити от деклариране и облагане доходи.

В периода 2004-2008 г. Тенева е получила от майка си четири имота на обща стойност около 130 хил. лева. Интересно е, че двата апартамента в София и един в Бургас, както и теренът във вилна зона "Росенец", са купени от Марийка Тенева от собствената й дъщеря. Впоследствие тя ги дарява на Тенева.

Сайтът разкри днес поредните скандални факти - съпругът на Тенева е направил заменки със "Софийски имоти".

На 18 март 2005 г. "Софийски имоти" и "Заводпроект" правят заменка на три апартамента и три гаража, като два от апартаментите са сред прехвърлените на "Заводпроект" (отбелязани със звезда).

- * апартамент на ул. "Н.Й. Вапцаров" 25 с площ 128.32 кв.м

- * апартамент ул. "Н.Й. Вапцаров" 25 с площ 130.99 кв.м

- апартамент на ул. "Елемаг" 26 с площ 161.70 кв.м

- гараж на ул. Елемаг 26 с площ 19.76 кв.м

- гараж на ул. Елемаг 26 с площ 19.76 кв.м

- гараж на ул. Банат 12 с площ 28.28 кв.м

Всички тези имоти сменят собствеността си срещу 2/3 идеални части от терен с площ 540 кв.м. в Лозенец, чиито съсобственици са Георги Георгиев - съпруг на съдия Веселина Тенева от ВАС, неговият брат Никола и сестра им Александра. Така срещу своята част от терена в Лозенец всеки получава по апартамент и гараж.

Oще: веселина тенева  главен съдебен инспектор  дпс  имоти  инспекторат  правосъдие  четин казак 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.