ГЕРБ иска касиране на изборите | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ иска касиране на изборите

Webcafe.bg
16.05.2013, 13:18 (обновена 16.05.2013, 17:17)
Бойко Борисов, Народно събрание

Снимка: © Sofia Photo Agency

Ние сме първата партия в най-новата история, която два пъти печели парламентарни избори

ГЕРБ ще поиска касиране на изборите. Мотивът ни е грубото показване на закона в деня на размисъл. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов в първата медийна изява на ръководството на ГЕРБ след 12 май.

На петия ден Борисов и компания нарушиха мълчанието, което сами си наложиха, докато ЦИК обяви крайните резултати. Касиране на вота до момента иска само Националният фронт за спасение за България, който остана извън парламента с 3.7%.

"Смятам, че е най-добре да се направят нови избори. Вече всички българи знаят коя партия какви ценности има и с кой ще се коалира", отсече Борисов, визирайки преговорите между БСП и "Атака". "Хората, като си помислят, че идва нова такава коалиция, и ние им ставаме най-милите", сподели той.

Напълно възможно е новите избори да са в рамките на месец, месец и половина.

ГЕРБ твърди, че изборите не са честни заради скандала с бюлетините в Костинброд, който гръмна в деня на размисъл, въпреки законовата забрана. Всичко тръгна от една от телевизиите с национално покритие, а след това прокуратурата обяви, че 350 000 бюлетини, открити в печатницата, не са брак.

Собственикът й Йордан Бончев се оказа обществен съветник от ГЕРБ, което веднага наложи извода, че именно бившите управляващи подготвяли манипулация на вота. Цветан Цветанов, който пряко отговаря за изграждане на партийните структури, отрече да познава такъв човек.

Още преди дни Борисов обяви, че скандалът с бюлетините в Костинброд е целенасочена акция срещу ГЕРБ, която смъкнала 6-7% от подкрепата за ГЕРБ. „Господ ми е свидетел, нищо общо нямаме с тази печатница. Нещо повече, ако има нови избори, ще забраня на всеки от ГЕРБ да участва в обществени поръчки", обяви Борисов.

Той изтъкна, че няма как ГЕРБ да подменя бюлетини в урните поради една проста причина: „Във всички избирателни секции - до една, представителите на опозицията бяха болшинство. Как ще се подменят бюлетините? Няма начин".

„Първото място на ГЕРБ е истинската оценка за свършеното от нас през последните четири години. Нямаме съмнения в категоричната победа", обяви Борисов и изтъкна, че неговата партия е първата в най-новата ни история, която два пъти печели парламентарни избори.

ГЕРБ готов с експертно правителство без Цветан Цветанов

„Нито съм разговарял, нито съм пращал да се говори, нито съм се чувал с нито един политически лидер", обяви Борисов. Както беше казал и преди, ГЕРБ остава с готовност да състави правителство на малцинството. Цветан Цветанов няма да е министър в него, обяви Борисов. Става дума за експертно правителство, като Борисов се представи като "най-големия експерт".

„Несериозно е да се говори за програмно правителство, защото БСП казват, че ще се строи "Белене", ДПС не иска, а "Атака" е за. По важните теми БСП , ДПС и „Атака" са на различно мнение. Единственото, което виждам, че могат да направят, е да се вземе голям заем, който за година - година и половина да изхарчат", коментира той.

Борисов започна дългоочакваната пресконференция със самочувствие - направи анализ на изборните резултати, обобщавайки предимството на ГЕРБ над БСП в големите градове, както и сред младите и образовани избиратели. Не пропуска да отбележи, че лично той е победил лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев в София.

"БСП минаха всякакви граници. Не знам как може да изгубиш едно състезание и да се обявяваш за победител, като разликата между 97 и 84 е доста депутати. „Всеки ден слушам победители, но 97 е повече от 84, откъдето и да го гледам", коментира той за резултатите на БСП.

Какво мисли един конституционен съдия

При нарушения, не могат да се касират целите избори, може да се иска единствено касиране на избора на един определен депутат, който е бил неправилно избран. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Димитър Гочев, бивш конституционен съдия.

"Процедурата е пред Конституционния съд с искане за касиране на избора на някои конкретни депутати. Трябва да се установява нарушение на изборния процес, което е довело до неправилно избиране на конкретно лице", обясни той.

По думите му - нарушенията трябва да са свързани с грешка при избирането. "Например, ако тези бюлетини, които бяха открити, бяха пуснати в действие, и с такива бюлетини бе избран някой от кандидатите, това ще е нарушение. Тогава щеше да има основания за искане за касиране на избора на дадения народен представител", посочи Гочев.

Той обясни още, че в неговата практика като конституционен съдия е имало случаи на касиране на резултати за неправилно избиране на конкретни депутати, което води до пренареждане на броя на избраните.

Според Гочев, едва ли нарушенията в деня на размисъл могат да доведат до опорочаване на целият избор и на проведените избори.

"Трудно е да се стигне до едно такова масово опорочаване на изборите, и да се реши, че целият избор е неправилен и в нарушение на закона", каза още бившият конституционен съдия.

В анализ по темата обаче журналистът от "Правен свят" Мирела Веселинова, която е и юрист, оспори подобни твърдения, позовавайки се на Конституцията и Изборния кодекс.

"КС може да бъде сезиран както за законността на избора на отделен народен представител или няколко народни представители, така и за касиране на целите избори. Аргументът за това е в чл. 66 от Конституцията, където пише, че "законността на изборите на Народно събрание може да се оспори пред КС по реда, определен със закон".

Досега съдат не е бил сезиран с искане за касиране на целите избори, а само за отделни депутати. Това обаче не означава, че не може да се случи и другото. Няма срок обаче, в който КС да се произнесе..."

Според Изборния кодекс

Конституционният съд решава споровете относно законността на избора на народни представители. Оспорването на изборите за народни представители се извършва в срок до 7 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия пред органите по чл. 150 ал. 1 от Конституцията на Република България.

Резултатите могат да бъдат оспорени от кандидатите за народни представители, централните ръководства на партиите, компетентни съгласно устава, и ръководствата на коалициите от партии, компетентни съгласно решението за образуване на коалицията, участвали в изборите.

Съгласно чл. 150, ал. 1 от Конституцията на Република България Конституционният съд действа по инициатива най-малко на една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и
главния прокурор.

В срок до 15 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите, от ЦИК могат да сезират Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на изборите за народни представители.

Искането се разглежда при условията и по реда на Закона за Конституционен съд и правилника за организацията на дейността му. Решението на Конституционния съд за незаконност на изборите за народни представители се изпраща на Народното събрание, ЦИК и на заинтересованите лица.

При обявяване на незаконност на изборите за народни представители се произвежда нов избор за Народно събрание не по-късно от два месеца от постановяването на решението на Конституционния съд.

Жалбата не спира изпълнението на решението на ЦИК.

Oще: бойко борисов  бсп  герб  избори  цветан цветанов  цик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

12 Илияна Т. | 17.05.201323:37

УПС, МАЛКО ЖАЛКО Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

11 Илияна Т. | 17.05.201323:35

Умирай трудно пак...не е лесно да дадеш властта с чест, да се оттеглиш като мъж и да загубиш с достойнство, ма чак от 100 км да се вижда, че газ пикаеш, си е валко...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

10 Зеленото човече | 17.05.201311:31

Не мисля, че имат голям шанс, но да опитат. Едва ли това правителство от БСП, ДПС и Атака ще издържи дълго. Най-малкото Атака ще изнудва БСП на всяка крачка. Сега е времето на Болен да гушне адски много пари. Сигурно потрива ръце и се радва като луд на ситуацията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

9 mima | 17.05.201310:49

Не знам кой е купувал гласове, но ромските махали масово са гласували за БСП. Даже вчера ми обясняваха каква е далаверата с повечето отпечатани бюлетини: за да си подсигурят, че не дават пари напразно, на купения човек му се дава бюлетина с Х, където трябва и после, за да си вземе парите трябва да върне празна бюлетина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

8 sizif | 17.05.201309:13

Хайде да посмятаме – Бойко твърди, че скандалите са смъкнали около 6 процента подкрепа. Това прави около 4-5 депутата още и е далеч от мнозинството от 121. Това от своя страна ме кара да се замисля как ли щяха да изглеждат нещата с още 350 000 гласа.
Май някой в ГЕРБ смята доста добре и знае какво е състоянието на изборния пазар доста добре. Кой може да има такава информация- а, то Цветанов е май най- близо до такава информация.
Другото, което ме подразни много е твърдението на Бойко – В моята си партия ще си правя каквото си поискам- да де, ама като си такъв мъж върни държавната субсидия която взехте през годините. Така излиза, че се правиш на мъж на мой гръб, а на всичко отгоре за парите, които са взети и от мен отчет няма. Това наричам голяма наглост.
От всичко досега разбрах, че и църква нямаме. При толкова клетви- нагли лъжи, досега поповете трябваше да отлъчат Бойко от църквата.
Цирк голям. Всъщност от това досега е явно, че Бойко няма да остави властта така. Просто трябва да си тръгне като мъж, за да се подготви да доразсипе държавата после още.
Псевдо - социалистите (но истински капиталисти) естествено ще се провалят и тогава Бойко ще яхне пак белия кон.
Дотогава най-важната му задача ще е да убие малките партии, защото те май са най- опасни за чудесния му ред
Май максимата – след мен и потоп е на път да се изпълни, просто защото хората в България не четат и не мислят. И познайте кой ще се удави- ние. А старите мутри гордо ще са стъпили на главите ни, с надежда водата да не стигне до тях. Само че, май няма да е така този път……
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 17.05.201301:09

sarfios, би могло да се спори, че човекът, който не разбира от пълен член и пунктуация, също не трябва да се допуска до интернет. Или интерент. Клечка, греда, око..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.02.2012, 20:33

6 Dobri Stoqnov | 17.05.201300:19

грубото показване на закона.Vob6te nemi obesnqvai abi4.Natam nema da ti praaa copy paste qvno si mnoo gramoten 4eti sam. Смее се Много щастлив Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2013, 23:26

5 Nemo Hose | 16.05.201323:27

Стрелка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.09.2010, 13:12

4 sarfios | 16.05.201320:41

Dobri, силно се надявам да се шегуваш, защото човека който пише на латиница комбинирано с "незнам" вместо "не знам" не трябва да бъде допускан до интерент.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

3 Илия Илиев | 16.05.201320:01

Всяко бързане -забавя!
Самата дата 12 май 2013(Неделя),не бе удачна,но не от астро или нумерологична гледна точка,а от това,че ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ИЗБОРИ трябва да бъдат проведени в "работен ден" от седмицата обявен за "Неработен" с указ на Министерски съвет.
Най-важното е да кандидатите в листите да бъдат от избирателните райони в които живеят,зада могат да разберат проблемите на регионите които ги излъчват,а не да има "софийски парашутисти",които нямат познания от общинските и региоанлните проблеми.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани