В големите фирми плащат повече и се работи по-малко | webcafe.bg
newscafe

В големите фирми плащат повече и се работи по-малко

Webcafe.bg
29.04.2011, 13:28 (обновена 29.04.2011, 13:36)
Хора

Снимка: © Academika.bg

Те са щастливи, защото работят в голяма фирма - там получават повече и работят по-малко, твърди КНСБ

Ангажираните в малките фирми работят по-дълго от разрешеното в закона и декларират, че получават по-ниски заплати от тези, заети в големи предприятия. Това сочат данни от проведено от КНСБ проучване, цитирани от БНР.

Според него в малките и средните предприятия се работи с 1,5 до 2,5 часа повече от законово регламентираното. Вишистите пък по-лесно намират работа от хората с основно образование и без квалификация.

Сред основните изводи е фактът, че има безспорна връзка и между размера на фирмата и равнището на месечната заплата.

През първото тримесечие на 2010 година наетите в големите фирми са получавали с около 42 лева по-висока нетна заплата спрямо тези, работещи в средните, и 73 лева повече от работещите в малките предприятия.

Данните на КНСБ показват още, че в големите предприятия броят на работещи без трудов договор е четири пъти по-малък от тези в малките предприятия.

За изследването са използвани официални данни на статистиката и са анкетирани 30 000 души. Проучването е проведено през първото и второто тримесечие на 2010 година.

Авторите на изследването са използвали класификацията, според която малки предприятия са тези с до 20 служители, а средни - тези с от 20 до 49 работници.

Oще: hr  експлоатация  заплата  кнсб  статистика 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани