Случаят Лясковец: виновни по високите етажи на МВР няма | webcafe.bg
newscafe

Случаят Лясковец: виновни по високите етажи на МВР няма

Webcafe.bg
07.04.2014, 13:13 (обновена 07.04.2014, 13:18)
Цветлин Йовчев

Снимка: © sofia photo agency

Цветлин Йовчев обяви резултата от проверката по случая Лясковец

Главният секретар Светлозар Лазаров няма вина за провала на операцията в Лясковец, при която загина една барета, а други трима бяха тежко ранени, показа проверката на вътрешното министерство.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев обобщи резултатите днес. Ще има дисциплинарни наказания за бившия директор на ОДМВР Велико Търново и за сегашния - Христо Христов. Двамата полицаи, които са снимали предния ден и не са докладвали, че са били забелязани от стрелеца, ще бъдат уволнени. "Не е ясно защо са отишли да заснемат дома на Петков, установили са, че той ги е забелязал и че са предизвикали неговото подозрение, но не са докладвали това на началниците си", каза Йовчев. Ще бъдат наказани и редица служители на по-ниски нива.

Христо Христов не е упражнил в достатъчна степен контрол и не е предприел необходимите мерки.
По отношение на СОБТ - отряда на баретите не се предвиждат каквито и да е наказания.
Ако СОБТ са били наясно, че Петко Петков е забелязал полицаите, са щели да приложат друг способ и е нямало да поставят под заплаха служители на СОБТ, коментира Йовчев. Втората причина за провала на акцията е, че планът не е сработил - хората от СОБТ е трябвало да проникнат от три места.

Според Йовчев негативният резултат се дължи косвено и на това, че през последните години подготовката на баретите е водена в погрешна посока - да бъдат специализирана група за задържане, а не отряд за борба с тероризма. Много от способите са били занемарени, каза още вътрешният министър. Вероятно и това в някаква степен е допринесло за трагичния завършек. Технологично и технически отрядът изостава, обясни Йовчев.

По повод необходимостта от провеждане на операция в Лясковец, той коментира, че наистина е било важно да се действа незабавно, тъй като е съществувал реален риск Петко Петков да използва притежаваното оръжие срещу граждани, включително срещу деца.

В проверката на случая Лясковец са изследвани разрешението за носене на оръжие на Петков и последващите действия на контролните органи след изтичане на това разрешение.
Анализирана е и планираната през 2012 г. операция под ръководството на Калин Георгиев, за която до момента публично имаше противоречиви сигнали дали е проведена или отменена.
Проверени са и всички действия по планиране и провеждане на операцията от миналия месец.
„В първата насока можем категорично да кажем, че след изтичане на разрешението за носене на оръжие на Петков, не са били предприети всички действия за изземане на оръжие, има подценяване на риска от човек, за когото вече е имало сигнали, че може би е неустойчив психически", каза вътрешният министър.

Пренебрегнати са сериозни сигнали за поведението на Петков, за да се стигне до 2012 г., когато е била извършена операция на СОБТ, от която обаче не е произтекло нищо.
"На място тогава са изпратени служители на СОБТ. Тогавашният главен секретар Калин Георгиев е дал указания за изземване на оръжието на Петков. В резултат обаче на тези указания не е произтекло нищо, не са били предприети необходимите действия, няма отворени оперативни дела, няма ползвани оперативни средства, единствено е изпратен районният инспектор, което е несериозно. Смятаме, че както тогавашният, така и сегашният директор на ОДМВР, не са изпълнили своите задължения", каза Йовчев.

Светлозар Лазаров е запознат за първи път с проблема едва на 20 февруари 2014 г. Според Йовчев той е издал разпореждания, които са адекватни и е направил всичко, което е трябвало да направи, за да се реши проблемът, допълни Йовчев.
Основната причина за провала на операцията в Лясковец са единствено действията на служители на МВР от ОДМВР -Велико Търново.

Oще: йовчев  лясковец  мвр  петко петков  светлозар лазаров  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

4 KingoftheROAD | 08.04.201413:16

Началниците им требе по една дупка в глъвътъ. По-големи тиквочи от тях нема, и нема и да има. Елементарни неща не могат да съобразят и да инструктират личния състав, а сега се плъзгат като ветропоказатели. Рибата се вмирисва откъм главата, но се чисти откъм опашката....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

3 popleta | 07.04.201421:43

От всички горни „обяснения” на полицейските началници за трагикомедията „Лясковец” става ясно, че единственият „адекватен” участник на сцената е бил „психически неадекватният”Петко. Резултатът е 5:0 в полза на Петко. Началниците признават резултата. Само дето не признават че действията им са били „неадекватни”. Объркан
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

2 Rowan | 07.04.201417:09

Само това изречение колко неща говори:

"Тогавашният главен секретар Калин Георгиев е дал указания за изземване на оръжието на Петков."

Ако за една операция, касаеща едно лице, трябва да се произнесе главсека, йе*ем ти ведомството. Или нещо е сбъркано в организацията на МВР или регионалните шефове бягат от отговорност, което пък от своя страна говори за още по-голяма сбърканост. Главсека нито познава района, нито изпълнителите на ниско ниво. 70 и кусур хиляди човека на щат и за едно изтекло разрешително, трябва да се уведомява биг боса...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.01.2014, 13:55

1 Petar Stoimenov | 07.04.201415:58

Обеца на ухото ще е този нещастен случай. Жалко за починалият полицай. Лошото е, че долните герберуги политизираха изцяло трагедията и я използват, за да извличат дивиденти.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани