Правителството подготвя закон за личния фалит | webcafe.bg
newscafe

Властта ни обеща закон за личния фалит

Webcafe.bg
30.01.2014, 14:55 (обновена 30.01.2014, 16:58)
поколение, човек

Законът за личния фалит, който да уреди възможността за частично отписване на дългове на физически лица в несъстоятелност, ще бъде готов до 6 месеца.

Правителството планира да внесе в парламента и изцяло нов закон за извънсъдебното решаване на спорове.

Това става ясно от законодателната програма на кабинета за първата половина на годината, гласувана вчера от министрите. Документът бе одобрен на вносител и е възможно в него да настъпят корекции, пише "Сега".

За закон за личния фалит се говори още от мандата на кабинета "Борисов". До изготвянето на такъв така и не се стигна, като вместо него се лансира идеята за въвеждане на 10-годишна абсолютна давност в закона за задълженията и договорите. Но и тази промяна, предложена през януари 2013 г., не стигна до гласуване в пленарна зала.

До момента правителството не е коментирало предпочитания модел за личния фалит, който да залегне в закона. Броят на държавите, въвели подобно законодателство, нараства с ръста на необслужваните кредити на домакинствата, но законите се различават сериозно.

България и Румъния са единствените страни в Европейския съюз без такъв закон. САЩ са известни с най-либералния закон за личния фалит, при който е възможно да се получи пълно опрощаване на дълга без бъдещи задължения за добро поведение и дори при запазване на дома в зависимост от стойността му. Обикновено някои дългове като задължения за издръжка на деца, а в някои държави студентските кредити и др., са изключени от процедурата.

В Европа изискванията са по-строги, като някои страни прилагат задължителни извънсъдебни процедури за постигане на споразумение с кредиторите преди влизане в съда, а отписването на дълга става след определен период, в който част от доходите на длъжника се удържат автоматично.

"Не можем да коментираме, преди да сме напреднали с подготовката на закона", заяви вчера вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, от която се очаква да внесе проекта в МС.

Сериозни са очакванията и към закона за извънсъдебно решаване на спорове на фона на бавната правораздавателна система.

Oще: закон  законодателство  личния фалит  несъстоятелност  физически лица 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 30.01.201417:42

Властта ни обеща закон за личния фалит
-------------------------------------------------------------
не бе, не сте разбрали - обеща само фалит.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 30.01.201415:18

За подобни новини си имам готов коментар:

"Мисля да въведа нов медицински термин – политическа амнезия.

Те всяка, партия като е в опозиция, предлага невероятно човеколюбиви законодателни промени. Да ги съжалиш направо, че не са им дошли на ума, докато са били на власт, ама карай, простено им е, не са се сетили просто. И как се пънат милите да прекарат заветната поправка, ама ония лошите управляващи, ония мръсници заплетени със сенчестия бизнес, не им дават да облекчат състоянието на изтерзания народ.

Минават изборите обаче, и бившите борци за народното благо по традиция стават управляващи. И тутакси се разболяват от гореспоменатата политическа амнезия. Това държавата е толкова зле, толкова бакии на предишните управляващи трябва да се разчистят, че въпросните промени, дето гърлата си продраха да ги предлагат като опозиция, тутакси потъват в забвение. Мине не мине година две и бившите управляващи, понастоящем опозиция изкопават някои от онези промени, поизтупват ги, позабършат праха и ги предлагат като свои инициативи.

Да ги съжалиш направо, че не са им дошли на ума, докато са били на власт, ама карай, простено им е, не са се сетили просто. И как се пънат милите да прекарат заветната поправка, ама ония лошите управляващи, ония мръсници заплетени със сенчестия бизнес, не им дават да облекчат състоянието на изтерзания народ.

Забелязахте ли, че започнах да се повтарям? Тц, не е грешка, реалност е, щото всичко се повтаря. Актьорите са си същите, сменили са си ролите само. А на нас са отредили завидната роля на зрители на политическия театър. Лошото е, че нямаме избор и сме длъжни, не само да гледаме постановката, но и да си плащаме билетите. Поне повече актьорско майсторство да гледахме, пък те и за това не ги бива."
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани