"Достойните прокурори" изтекли от ДАНС | webcafe.bg
newscafe

"Достойните прокурори" изтекли от ДАНС

Webcafe.bg
15.05.2013, 11:12 (обновена 16.05.2013, 13:36)
Сотир Цацаров

Снимка: © Sofia Photo Agency

Главният прокурор Сотир Цацаров: ЦИК дължи отговор на въпроса дали е извършено нарушение на деня за размисъл

Освен сигналите за бюлетините в печатница "Мултипринт" в Костинброд, от БСП са подали и трети сигнал - за транспортна фирма, оторизирана да извършва превоз на бюлетините, постъпил на 10 май. Но след като скандалът стана публично достояние на 11 май, то по този сигнал не се е наложило да се работи, тъй като бюлетините са останали в печатницата.

Предприятието е собственост на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев. "Мултипринт" печаташе и бюлетините за президентските избори след процедура на пряко договаряне.

Прокуратурата е предприела съответните действия заедно с ДАНС, установила е автомобила с т.нар. двойно дъно, шофьорите, но по-нататъшни действия не са били предприети.

Това стана ясно от продължила малко повече от 2 часа пресконференция на прокуратурата с участието на главния прокурор Сотир Цацаров, заместниците му Борислав Сарафов и Ася Петрова, както и и.д. градският прокурор Роман Василев, който е такъв до назначаването на Емил Диков, предавана директно от електронните медии. Василев е там в качеството си на прокурора, ръководил операцията.

Прокуратурата работи по сигнала, подаден от Мая Манолова от БСП, заедно с ДАНС, след като е получила справката от агенцията около 20.30 ч на 10 май. Самата Манолова обясни, че сигналът бил от "свързани с печатницата хора". Защо беше заобиколена ГДБОП, попита журналистът Сашо Диков. Защото работихме с ДАНС, заяви Цацаров.

На въпрос дали изборите може да бъдат касирани заради скандала с откритите 22 палета с хиляди бюлетини в Костинброд, главният прокурор отговори, че единственият орган е Конституционният съд. "ЦИК дължи отговор на въпроса дали е извършено нарушение на деня за мълчание. Но нима е пречка ЦИК сама да упражни задълженията си? Прокуратурата е действала по начин, по който е предотвратила извършване на престъпление", категоричен беше Цацаров.

Казахме ли "свързваме този, онзи с тези бюлетини", не мога да разбера едно: защо една политическа сила се идентифицира с тези бюлетини, риторично запита главният прокурор, който отстоява тезата, че държавното обвинение е действало и спазило буквата на закона. Нашата игра е да си вършим работата, не правим изборен процес, каза той.

Цацаров ще разпореди проверка как е изтекла информацията за акцията в Костинброд, съобщена през TV7 и журналиста Николай Бареков, който си извая образ на борец за правда и свобода по време на изборите и след това заради този случай.

По време на пресконференцията прокурорите представиха следствен експеримент и представиха веществените доказателства, иззети при акцията. Главният прокурор съобщи, че веднага е уведомил президента Росен Плевнелиев, който разпоредил палетите с бюлетините да бъдат охранявани.

Цацаров разказа, че е установено, че от определените като технологичен брак бюлетини са вадени и носени над 2300 бройки за подмяна в 23 МИР в София на три пъти, но описани с един приемно-предавателен протокол, датиран от 10 май, вместо от 8 май, когато са били извършени действията. Той подчерта, че при подмяна бюлетини трябва да се дават от резерва, който е на разположение в секционните избирателни комисии, а не от складовете на печатницата.

От изявлението му стана ясно, че бюлетините са били годни и неохраняеми. Според обществената поръчка обаче те е трябвало да бъдат съхранявани при "ограничен достъп" на територията на "Мултипринт", не и от специална охрана. На 12 май от МВР съобщиха, че по време на отпечатването им, освен камери, е имало и охрана от МВР.

Зам.-главният прокурор Ася Петрова съобщи общия брой образувани досъдебни производства за престъпления срещу политическите права на гражданите от апелативните прокуратури - 64. В София - 22, Пловдив - 11, Бургас - 10, Варна - 11, Велико Търново - 9, Военно-апелативна прокуратура - 1.

Мейлът от "достойните прокурори"

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира и темата с изтеклите в електронната поща на няколко медии писма и документи, подписани от "група достойни прокурори", които също касаят случая в Костинброд. Мейлът, от който са разпратени, е създаден на името на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Както се разбра от изявлението на Цацаров, тези документи не са изтекли от прокуратурата. Преди малко си ги получихме от една агенция (ДАНС - бел.р.), каза Цацаров.

На екземпляра от прокурорското постановление пише, че е получен от агент на ДАНС със съответния подпис и име, на материалите, изтекли в интернет, това липсва, обясни Роман Василев.

Снощи в 23.30 бях събуден от ваша колежка, Илиана Беновска от K2, която ме попита чел ли съм анонимните писма и документи от проверката, разказа Цацаров. Прокурорите, които са достойни, не са анонимни, и са малко по-грамотни от човека, който го е писал, каза главният прокурор, който поясни, че се разбира от писмото за "една конфигурация на три вещици: едната е БСП, другата е Делян Пеевски и третата явно съм аз, които са манипулирали целия този спектакъл".

Цацаров свърза появата на писмото с искането за снемането на имунитета на Цветан Цветанов вчера и обещаната днешна пресконференция на прокуратурата. "Документите не са фалшифицирани. Те са част от проверката, която прокуратурата е възложила на ДАНС. Те не са цялата проверка, подбирани са избирателон, няма я самата справка. Поставя се въпросът откъде биха могли да дойдат. Подателят на сигнала се идентифицира сам в едно тв студио. Целта на този услужлив мейл е буквално да опровергае това, което бихме съобщили днес".

Главният прокурор обеща да разпореди проверка откъде са изтекли документите. В тях никъде не се споменава за открити 350 000 бюлетини.

Цацаров обърна внимание на текста от доклада с експертното мнение. Изпращачът не го е дочел, че там ясно е написано, че в склада е имало както бюлетини за брак, така и други годни - т.нар. "Надтираж". "Свидетелят Бончев използва термина технологичен брак, но три часа по-рано говори за надтираж, т.е. бюлетини, които предварително се напечатват над заявеното количество, при това след телефонен разговор с един определен човек", каза главният прокурор, който даде да се разбере, че знае с кого е говорил.

Експерти на БНБ проверяват как е работила машината в печатницата, която е на високо технологично ниво, иззети са и записите.

Как реагира служебният премиер Марин Райков

Райков индиректно потвърди, че изтеклите документи са истински

"Разпоредена е вътрешна проверка по случая с изтеклата снощи информация, която евентуално е с източник прокуратурата, и тази проверка трябва до края на днешния ден да доведе до конкретен доклад, чиито резултати аз искам на бюрото си". Toва заяви премиерът Марин Райков в началото на днешното заседание на правителството.

Райков посочи, че тази сутрин се е срещнал спешно с председателя на ДАНС Константин Казаков, от когото е получил уверение, че тези документи не са разпространени от неговата служба.
Изключително важно е да бъде установено по един безспорен начин от къде и по какъв начин е изтекла тази информация, заяви премиерът.

Недопустимо е изтичането на информация от страна на институции, които са призвани да опазват и спазват законите в държавата. Съзнателно не споменавам конкретни институции. Важно е да стане ясно дали съдържанието на тези документи разкрива някаква информация, която би застрашила хода на досъдебното производство. България е правова държава, има действащи институции, заяви Райков.

В разпратеното писмо се посочва, че в края на предизборната кампания прокуратурата е била употребена от "политико-олигархичната прослойка" с разкритията за установените 350 000 броя бюлетини, готови за експедиция. "Нищо в Костинбродския случай не е вярно, нито времето, нито броя на бюлетините," пише в писмото.

В началото на писмото обаче се прави уточнение, че е писано от "група достойни прокурори, на които им писна да бъдат използвани".

"Правим това, защото сме притискани да мълчим, заплашвани дори с физическа саморазправа," се посочва още в текста. "От години българската прокуратура се използва като боксова круша, удобен виновник, репресивна томахавка за разчистване на политически сметки. На тези избори обаче чашата преля, помията замириса много и вместо като арбитър, българската прокуратура зае ролята на съдник, изпълнител, лакей на политико-олигархичната прослойка. Прокуратурата стана фактор в решаването на изборите," пише още в писмото.

Към него са прикачени копия от четири документа. Първият представлява сигнал на бившия депутат от левицата Мая Манолова до главния прокурор Сотир Цацаров от 10 май, според който "вече отпечатани бюлетини са изнесени от печатницата и разпространени с цел манипулиране на изборите".

Вторият документ съдържа обясненията относно броя на отпечатаните бюлетини за парламентарния вот на собственика на печатницата Йордан Бончев, на служителите във фирмата Георги Иванов и Ивайло Димитров.

Третият е постановление на прокурор, с което се възлага на ДАНС да извърши проверка в печатницата на "Мултипринт" в Костинброд.

Четвъртият е отново сигнал от Мая Манолова за подготвяно фалшифициране на изборите при преброяването срещу изпълнителния директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов и председателя на Съвета на директорите на държавното предприятие Валери Борисов.

На сайта на bTV са публикувани 4 копия от документи. Но в тези документи липсва какво са открили прокуратурата и и ДАНС на място и какво са твърдели пред органите собствениците на печатницита. От писмото им на 10 май се разбира само, че имат още 4.5 т. хартия - резерв, подходяща за бюлетини. Посочва се, че в макулатурата има и съвсем пълноценни бюлетини. Но броят на макулатурата и т.н. пълноценни не е уточнен.

В анонимното писмо се твърди, че акцията е била поръчана от Дeлян Пеевски, изпълнили са я Мая Манолова и Сотир Цацаров.

Oще: бсп  бюлетини  герб  костинброд  мултипринт  печатница  прокуратура  сигнал 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани