НЗОК не успя да намери пари за болниците | webcafe.bg
newscafe

НЗОК не успява да намери пари за болниците

Webcafe.bg, по БНР и bTV
28.10.2013, 12:38 (обновена 28.10.2013, 16:26)
болница

Засега НЗОК така и не успява да намери необходимите 100 милиона лева

За пореден път Надзорният съвет на НЗОК не успя да вземе решение как да се осигурят още 100 милиона лева,  за да се разплати с болниците до края на 2013-а и заседанието приключи бързо.

Неуспешното търсене на средства е причината от касата да обявят, че ще изплатят 80 на сто от извършените от лечебните заведения дейности за септември, и под 80% - за оставащите до края на годината три месеца.

Представителят на синдикатите Иван Кокалов напусна заседанието, защото четирима представители на държавата в надзора са гласували "въздържал се" по проекторешение за актуализация на бюджета на НЗОК.

"Внася го държавата, държавата гласува "въздържал се" и решението не можа да мине - аз да не съм дебил. Бяха 4 на 4 гласа", заяви Кокалов.

Председателят на Надзорния съвет от Министерството на финансите Людмила Петкова обясни: "Все още трябва да бъдат осигурени тези средства за 2013 г. Не е въпросът в актуализацията, проблемът е в осигуряването им".

Според директора на НАП Бойко Атанасов в проекторешението пишело, че 100 милиона лева може да се осигурят от несъбраните здравни вноски. Атанасов обаче беше категоричен, че освен договорените на последното заседание на Надзорния съвет 30 милиона лева от преизпълнение на здравни вноски за тази година, други средства не могат да се очакват.

Представителят на пациентските организации Митко Димитров каза, че до 30 октомври ще изготвят обща позиция с Българския лекарски съюз (БЛС) за действията си. На последния събор на БЛС в Равда лекарите обявиха, че ще протестират на 15 ноември и ще набавят неплатените 20 на сто от пациентите, като изискват доплащане на услугите.

Заседанието на Надзорния съвет на касата ще продължи довечера в 18 часа с очакване да се намери изход от ситуацията, каза председателят на Надзорния съвет Людмила Петкова.

Oще: блс  болници  здравеопазване  здравни вноски  надзорен съвет  недостиг  нзок  средства 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани