Четири български града в топ 5 за мръсен въздух | webcafe.bg
newscafe

Четири български града в топ 5 за мръсен въздух

Webcafe.bg, по New York Times
15.10.2013, 10:41 (обновена 15.10.2013, 16:17)
кракра

Снимка: © Стоян Георгиев

Бивш завод, гр. Перник

Дръжте дъха си, когато посещавате България, пише американският в. New York Times, цитирайки европейско изследване, според което страната ни притежава най-мръсния въздух в Европа. Опасните съставки, които дишаме, могат да доведат до редица заболявания - от астма до рак.

У нас са регистрирани най-високите концентрации на въглероден оксид и серен диоксид, които се отделят от комините, ауспусите на превозните средства или от различни други източници за замърсяване. Нивата на прахови частици също са най-високи у нас.

Най-мръсен е въздухът в Перник, който държи европейския топ в тази класация. Пловдив, Плевен и Добрич попадат в челната петица, където на второ място се вмества полската културна столица Краков.

За сравнение - висока концентрация на прахови частици във въздуха е регистрирана през половината от годината в Перник, докато в Париж и Щутгарт те са измерени за едва около 15 дни.

Замърсяването в София е очевидно за всеки, прекарал известно време там. "Когато носите чиста бяла риза и се разходите за няколко часа в София, след като се върнете, може да видите, че по яката й има жълто-сив оттенък", твърди 25-годишният студент по икономика Алекс Меламед, който живее столицата.

"Понякога правя експеримент - разхождам се в София и не пипам нищо, а когато се прибера и си измия ръцете, сапунът става мръсен", разказва той.

България не е единствената европейска страна, изправена пред проблема с качеството на въздуха. Полша е неин подгласник, а не е по-добра ситуацията и в градовете на Северна Италия.

За последните 10 години, обхванати в проучването - от 2002 г. до 2011 г., като цяло нивата на замърсяване на въздуха в Европа спадат. Праховите частици и озоновият слой обаче остават проблем, който е все по-видим през последните две години.

Тук „помагат" набъбването на градското население, както и връщането към отопление с твърди горива - основно с дървен материал, заради финансовата криза.

България се индустриализира през комунистическата епоха, но тогава никой не обръща достатъчно внимание на проблемите с околната среда. Днес страната е най-бедният член на Европейския съюз и изглежда, че е постигнала ограничен напредък за качеството на въздуха.

Друга част от проблема се дължи на факта, че България и съседните й държави използват дървесина за отопление.

Доклад на ООН от 2011г. Показва, че България - заедно с Румъния и Армения - води в световната класация на смъртни случаи, причинени от замърсен въздух.

Oще: въглероден диоксид  въздух  екология  околна среда  перник  прахови частици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани