Държавните заплати с двойно по-голям ръст от частните | webcafe.bg
newscafe

Държавните заплати с двойно по-голям ръст от частните

Webcafe.bg, по Dir.bg
15.02.2014, 10:22 (обновена 15.02.2014, 11:13)
ЧИновник

Заплатите на наетите от държавата растат по-бързо от тези в частния сектор

Заплатите в държавния сектор растат по-бързо от частните, а освен това средните възнаграждения там са по-големи, показват данни на националната статистика.

По предварителни данни за последното тримесечие на 2013 г. броят на наетите лица намалява, а брутната заплата се увеличава.

Секторите с най-висок ръст на заплатите са държавно доминираните. Така например, спрямо третото тримесечие на 2013 г. увеличаването на заплатите в периода октомври-декември 2013 г. (изчистени от бонуси) в обществения сектор е 7.5%, а в частния - 3.5% или над два пъти по-малко.

За едно тримесечие броят на наетите се е свил с 2.5% (спрямо предходните три месеца), което означава, че между октомври и декември 2013 г. работещите на трудов договор са намалели с малко над 57 хиляди души.

Основната причина за това може да се търси в сезонната заетост в туризма и земеделието и това се потвърждава от данните на НСИ - най-много са намалели заетите в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (-20%) и "Селско, горско и рибно стопанство" (-9.4%).

Въпреки традиционното освобождаване на тези работници, сравнението със същото тримесечие на 2012 г. показва, че намалението на наетите е с 0.6%. Разликата идва основно от свиването на заетостта в преработващата промишленост, където са заети близо 22%.

Пазарът на труда все още среща сериозни трудности и структурната безработица е факт, но сигналите са по-скоро положителни предвид сериозното забавяне на темповете на намаляване на заетите през изминалата година (преди година спадът е с 2.2%).

Заедно с намаляването на броя на наетите, НСИ отчита увеличаване на заплатите. През четвъртото тримесечие на 2013 г. средната месечна работна заплата се увеличава спрямо третото тримесечие с 4.7% до 828 лева.

Най-много са се увеличили заплатите в икономическите дейности $Образование" (14.7%), "Култура, спорт и развлечение" (8.7%) и „Хуманно здравеопазване и социална работа" (6.8%).

Oще: държавни предприятия  заетост  заплати  растеж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

6 Vankata_820 | 15.02.201415:36

До Levitt Hostel:
Искаш да кажеш, че ми е грешна информацията в Португалия ли?!Усмивка Усмивка Усмивка
Защото за България, знам че министерствата са с много по-високи заплати от официално обявените, не случайно гръмнаха едни скандали и едни хора взеха да се оправдават, а не съм чувал да е имало реформи в тези много хилядни министерства, въпреки Сивия сектор?!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

5 Levitt Hostel | 15.02.201414:33

,,Схващате ли ми насоката на ... мисълта? Статистиката се прави с официални данни. Държавните заплати са винаги официални, но частните с какви данни влизат, при условие, че дела на сивата икономика е между 30 и 50%?""

Още от времето на Аристотел е установено, че погрешният анализ на фактите водят до погрешни изводи, а оттам и до погрешни решения.
Твърдението, че дяла на сивата икономика възлиза на 30-50% е твърде нереалистично и прекалено позитивно за състоянието на българската икономика.
Истината е съвсем различна, дори в сферите с ръст, примерно като туризма не може да се стигне до реално увеличение на възнаграждението на ангажираните в него поради изключително ниската добавена стойност, като , от друга страна, туристическият сектор е изключително задлъжнял. Това принуждава собствениците на хотели , за времето през което не осъществяват дейност, а това поради характера на българския туризъм , основно летен, да търсят начини да покрият дължимите плащания към банките. За да покрият плащанията към банките , за времето през което не осъществяват дейност, повече от седем месеца, те сключват изключително неизгодни договори с туроператорите. Така например, сумата която получава един притежател на четири звезден хотел , за стая на вечер от туроператора е между 20 - 25 лева. За тази сума, хотелиерът трябва да осигури всички изисквания за категорията плюс All Inclusive. Очевидно е, че за подобна сума трудно ще бъде осигурено цялостното изхранване на двама човека плюс данъци, такси, разходи... , поради което е и невъзможно увеличаването на възнаграждението за работещите в сферата на туризма
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

4 Rowan | 15.02.201413:44

И изобщо една такава публикация е отново в услуга на максимата "Разделяй и владей". Навремето написах нещо по темата, но разбира се не беше публикувано. Сигурно щото е некадърно написано ... или пък е неудобно на някого:

http://rowancomments.com/osobenosti_na_nacionalniq_ni_mantalitet/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

3 Rowan | 15.02.201413:12

Разбира се, че ще е такава статистиката. Но изводите, които можем да си направим от нея, отново зависят от гледната точка.

И щото не съм политик, статистик, социолог или журналист, демек не живея в затворения свят на политическата класа и облужващия я персонал, а живея в света на трудовите хора, независимо от сектора в който работят, за мен тази статистика звучи така:

През последните години стабилно нараства дела на сивата икономика. Все повече частни фирми осигуряват служителите си на минимална заплата. Което пък от своя страна води до нелоялна конкуренция с фирмите, които работят на светло и ги принуждава да плащат ниски заплати, за да могат изобщо да оцелеят...

Схващате ли ми насоката на ... мисълта? Статистиката се прави с официални данни. Държавните заплати са винаги официални, но частните с какви данни влизат, при условие, че дела на сивата икономика е между 30 и 50%?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 15.02.201412:43

Е, частника дава парите от собствения си джоб, за сметка на собствената си печалба... Защо му е тогава да увеличава заплатите?! И без това е пълно с гладни хора, и без това е пълно с хора без работа, с хора на възраст, очакващи пенсия, които просто търпят...

Друго си е на държавната хранилка - много често като увеличиш заплатите на подчинените си това оправдава и твоето увеличение... А много често и увеличенията (дори под формата на бонуси) са заложени предварително...
Така че...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

1 Vankata_820 | 15.02.201412:19

Държавните заплати в Португалия са два пъти по-високи от тези в Частния сектор, но това не прави държавата по-добро място за живеене, както и не дава резултати в боренето на корупцията - в БГ тенденцията ще е същата!!!
Не трябва да се оставя Средният държавен ешалон, наследство от Комунизма в действие на държавните си работни места в България, затова исках Лустрация - Средният държавен ешалон е истинския крепител на Статуквото, останалото е нескончаема Посткомунистическа щафета(Преход без край)!!!
   

оценка

+0 -0