Временно до 31 декември 2010 г. ще се изплащат по 70% в първите три дни болнични от работодателя | webcafe.bg
newscafe

Няма да се вдигат данъци, първите 3 дни от болничните - на 70%

Webcafe.bg
05.05.2010, 11:32 (обновена 05.05.2010, 16:22)
Тотю Младенов

Снимка: © Бгнес

До 31 декември 2010 г. остава новата схема за изплащане на болничните...

Първите три дни от болничните ще се плащат на 70% от работодателя, НОИ се включва от четвъртия ден и ще ги изплаща на 80%. Това е схемата, одобрена днес от правителството и синдикатите, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. По думите му тя ще действа временно до 31 декември 2010 г.

В момента работодателят плаща 100% за първия ден, а от втория нататък НОИ плаща 80% от дохода. Имало съгласие от 2011-а третият ден отново да се плаща от НОИ в сегашния размер, стана ясно от изявлението на Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ.

С днешната мярка ще бъде затегнат контролът за отпускане на болничните, посочи Младенов. Министърът обяви, че ще се правят публични регистри за болничните, като целта е по-добро  взаимодействие между НОИ и НЗОК.

Надявам се, че до края на годината ще спрат злоупотребите, каза Младенов. По думите му ще бъде създадена смесена работна група от социалните партньори и правителството, която да анализира проблема с болничните и струпванията - къде са, в кои сектори и на тази база да бъдат предложени решения, които трайно да решат проблема.

Няма да се вдигат данъци! Вдига се обаче стажът за пенсия от 1 юли 2011 г.

900 милиона лева от публичните разходи трябва да бъдат орязани, което се равнява на 20% икономии. Говорим за 20% икономии от държавната администрация, не тълкувайте това като 20% съкращения, каза лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. Започват сериозните дебати по реформите в пенсионната и здравната система, съобщи още той.

От 1 юли се очаква да нарасне минималната работна заплата, която сега е 240 лева, на 270 лева.
До края на другата седмица вицепремиерът Симеон Дянков ще свика Съветът по административната реформа.

Социалното министерство предлага увеличаване на трудовия стаж на заетите, който им дава право за получаване на пенсия, от 1 юли 2011 г.

Това е едно от основните предложения за реформи в пенсионно-осигурителната система, които се разработват в момента, каза Тотю Младенов.

Пенсионната възраст не се увеличава - тя е 63 за мъжете и 60 години за жените в момента. В същото време обаче изискването за необходимия трудов стаж се вдига от 34 на 37 години. При мъжете увеличението е от 37 на 40 години.

Целта е, който има навършена възраст за пенсиониране и не му достигат само три години от необходимия трудов стаж, да получава пенсия, намалена с 2,4% годишно от тази, която му се полага. Който пък работи, след като е събрал необходимия трудов стаж, ще има бонуси към пенсията си с 2,4% годишно.

От 1 юли догодина ще бъде вдигнат изискванията за стаж и на кадровите военнослужещи и заетите в МВР. Вместо 25 години, както е сега, ще стане 30 години. От общия трудов стаж най-малко 20 трябва да са в системата на сигурността и отбраната, а не 16 години и осем месеца, както е в момента.

По думите на Младенов идеите за реформи в пенсионната система целят делът на осигурителните вноски в размера на изплащаните пенсии да нарасне над сегашните 40%. Освен това в бъдеще не се предвижда да намаляват осигурителните вноски.

Промените ще влязат в сила от 1 юли 2011 г. Предстои тяхното обсъждане, като те ще бъдат внесени в Народното събрание през септември.

Oще: бойко борисов  болнични  ддс  синдикати  тотю младенов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани