КС отмени единната сметка за приходите | webcafe.bg
newscafe

КС отмени единната сметка за приходите

Webcafe.bg
05.02.2014, 09:40 (обновена 05.02.2014, 17:19)
съд

КС отново възстанови справедливостта - ние ще решаваме, а не НАП кое задължение искаме да погасим най-напред

Конституционният съд (КС) е отменил единната сметка за приходите, с която отпадна възможността гражданите и фирмите да посочват кое от задълженията си към данъчните погасяват, а с вноските им автоматично се покриваше най-старото. Това съобщава "Труд".

Решението е било взето с 8 на 2 гласа.

Според КС с единната сметка се създава заплаха за правата на осигурените и се нарушава принципът на правовата държава. Това става, тъй като човек може да внесе пари за пенсия, безработица и болест, а всъщност със сумата да бъдат погасени данъчни задължения.

В мотивите си съдът посочва още, че не може задължението да се плащат данъци да се противопоставя на правото на осигуряване.

Единната сметка в Националната агенция за приходите (НАП) бе въведена с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс в края на 2012 г. С тях бе отменено и задължението на данъчните да разпределят вноските на бизнеса по осигурителните фондове и в здравната каса до края на всеки работен ден.

Липсата на срок поставя в риск правата на гражданите, е решил единодушно КС и е обявил за противоконституционно отпадането на този текст от кодекса. С решението му той автоматично се връща.

Междувременно стана ясно, че министърът на финансите Петър Чобанов е разпоредил 20% съкращения в Националната агенция по приходите (НАП). Новината дойде от заседанието на правителството.

Чобанов е поставил задача пред изпълнителния директор на приходната администрация с ресурса, който ще бъде спестен с оптимизацията, да бъдат засилени контролните й функции, съобщи bTV.

Oще: вноски  единна сметка  конституционен съд  нап  осигурени  отмяна  права 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани