Добрият финансов министър е лош | webcafe.bg
newscafe

Добрият финансов министър е лош

Webcafe.bg, по Дневник.bg
23.12.2013, 12:24 (обновена 24.12.2013, 14:21)
Полегнал е Дянков

Снимка: © Max magazine

Ректорът Дянков пред "Комсомолская правда"

Народът почти винаги е недоволен от реформи. Когато се правят реформи, в началото те се възприемат много трудно. Никъде по света не обичат реформаторите. Ако в една страна добре се отнасят към министъра на финансите, значи той е лош министър. В България му казват "популист". Това казва в интервю за в. „Комсомолская правда" бившият финансов министър Симеон Дянков, който днес е ректор на Руската икономическа школа.

По думите му „в България не се получи съвсем преходът от социалистическа икономика".

Вицепремиер

Според вицепремиера в кабинета „Борисов", за 3-4 години той и колегите му са успели да свършват много. „На първо място бих поставил ръста на инвестициите в инфраструктурата на страната. На второ - стабилизирането на бюджета.", казва пред изданието Дянков. Той припомня своето нареждане всички министерства да върнат 15% от вече определения им годишен бюджет, както и съкращаването на 20% от работещите в бюджетната сфера.

Симеон Дянков обяснява, че не е останал в България, защото жена му е трябвало да се върне на работа във Вашингтон. "Беше много интересно да бъда вицепремиер, но не се каня да повтарям този опит в следващото правителство или в което и да е друго. Затова и никога не съм членувал в партии. Политиката не ми е интересна", заявява финансистът.

Ректор

Журналистът Александр Милкус е впечатлен от обстановката, в която работи Дянков - в "тесен кабинет, боядисан в казармено зелено и приличащ на канцелария на партиен работник от 80-те години". С уточнението, че работи по преместването на ВУЗ-а в нов корпус, Дянков казва, че е решил да се захване с Руската икономическа школа воден от желанието да направи силно икономическо училище в Източна Европа.

"Тук качеството на студентите е съвсем различно от това в България, Чехия или Полша. За добро разбиране на икономиката и финансите са нужни студенти с дълбоки познания по математика и информационни технологии. В Русия има много такива деца (...), а в България, например, силните випускници напускат страната и отиват в университетите на Германия, Великобритания, Швеция...", коментира Дянков.

Той не пропуска да каже и че е реформирал висшето образование у нас чрез ликвидирането на факултети и институти в БАН, които не предлагали обучение на съвременно равнище.

Следващата вълна

Дянков смята, че скоро ще има нова вълна на кризата, защото не е отговорено на основния въпрос защо избухна първата криза. По думите му новата вълна ще засегне страните, зависими от международно банково кредитиране като Индия, Бразилия, ЮАР и няма да засегне страни със собствени капитали като арабските емирства или Русия, където петрол и газ продължават да носят капитали.

Oще: бойко борисов  криза  образование  реформи  руската икономическа школа  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

6 Борката | 25.12.201317:18

Апропо,другия гламар Орешарски бодро затвърждава линията на партията...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

5 Борката | 25.12.201317:16

А?Ма нали Джиджи щеше да става шеф на отдел в световната банка?Нали тия от СБ ,сън не ги ловеше от нетърпение да го назначат?
Ма то като преебеш 9 млрд за три години и половина само по руските кабинети ще ти позволят да се изтягаш.Те така,те!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 25.12.201314:46

дянкоф... дай та ти реформирам личния бюджет бе майка ти деба малоумна..
кат се оплачеш ше те цитирам ;)
Просто още един боклук 'ние сме за малко тука'. Бегай на бунището на историята и се срамувай до гроб. и за метадон да си даваш парите
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2013, 15:54

3 tomow | 25.12.201312:49

България не фирма или холдинг,за да и показваш само цифри.Покажи разплакани майки,бездомници за да видиш как ще ти пикаят на реформите. Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 24.12.201304:39

Що се отнася до това, че силните български "випускници" /?/ отивали в Германия и Швеция, човека явно е пропуснал момента, че ние вече сме част от нещо, наречено ЕС, така че това е малко като да се жалваш, че добрите американски IT-специалисти отиват да работят в силициевата долина. Е, България може и да не стане европейската силициева долина /макар че имаме много забележително добри програмисти имайки предвид колко малка страна сме и какво ни е нивото на обучение, но даречем - това, което съответства на "силициева долина" в съответната област/, но в Германия и Швеция добрите български специалисти може и да допринасят повече за България, чрез това, което правят за общото развитие на съюза, отколкото стоейки тук и работейки някаква работа под нивото им.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 24.12.201304:27

Интересно ми е дали някой си задава въпроса защо Дянков е ректор на някакво руско школо.
Сигурно едва ли е защото в Русия прехода от социалистическа икономика се е получил по-добре. Очевидно известна роля играе и това, че едва ли са му предложили място в Харвард.
И все пак се питам какви са заслугите му пред руснаците...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани