България – страна на полицейско насилие | webcafe.bg
newscafe

България – страна на полицейско насилие

Webcafe.bg
15.02.2011, 12:46 (обновена 15.02.2011, 13:07)
полицаи

Снимка: © Sofia Photo Agency

Полицаи разгонват протест на млекопроизводители

Близо 906 000 лева е похарчила държавата за обезщетения на пострадали от полицейско насилие. Това показват данните на Българския хелзинкски комитет, представени на кръгла маса на тема "Полицейското насилие в България: стоп сега!", съобщава News.bg.

Безнаказаността на полицаите е пълна, категорична е Маргарита Илиева, зам.-председател на БХК. Това означава, че беззащитността на гражданите е пълна, допълни тя.

За 12 години - от 1998 до 2010 година - Европейският съд за правата на човека е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по дела за полицейско насилие. В 23 от случите държавата е осъдена и заради бруталността на полицаите и заради последвалото неадекватно разследване.

В 1/3 от делата е причинена смърт, изтъкна Маргарита Илиева, като 20 са жертвите на мъчително и нечовешко отношение от страна на органите на реда. В 3 от делата полицията е отказала на жертвите си животоспасяваща медицинска помощ и те са починали, посочи още зам.-председателят на БХК.

Повечето от жертвите на полицейско насилие са под 30-годишни - 3 деца на 14 и 17 години, 16 са младежите между 19 и 29 години. Има и 3 случая на насилие над възрастни хора между 62 и 72 години.

Повече от 1/3 от жертвите на полицаите са роми, сочи още докладът на Български хелзинкски комитет. Няма нито един ефективно осъден полицай за случай на насилие. Няма данни за нито един дисциплинарно наказан полицай за насилие, няма уволнени, напротив - има повишени, констатират още от БХК.

МВР крие полицаите от правосъдието, е друг тревожен извод на БХК. Също така българските правителства крият случаите на полицейско насилие от съда в Страсбург.

Български хелзинкски комитет поиска промяна в Закона за МВР, която да ограничи полицейското насилие.

Според Омбудсмана Константин Пенчев проблемът с полицейското насилие обаче няма да се разреши с промяната на нормативната база. Това е въпрос на воля от всички нас и на непрекъснат контрол, категоричен бе той. В подкрепа на тезата на БХК за промяна в закона за МВР се обявиха от Охранителна полиция и ВКС.

Николай Григоров от Охранителна полиция призна, че полицейско насилие има. Всеки един сигнал, който постъпва при нас се проверява. Всички ние заставаме срещу насилието и ще проявим нетърпимост към подобни прояви, добави Григоров.

Съдебната практика на ВКС показва, че се прилага насилие в случаи, когато не е необходимо. Използването на оръжие трябва да е последна мярка, посочи Гроздан Илиев.

Евгени Трифонов от ВКП представи данни от 2008 за разследваните случаи на полицейски произвол от страна на прокуратурата. 1807 преписки са заведени срещу служители на МВР, ДАНС и охранителите в затворите през 2008.

Образувани са 408 досъдебни производства, 125 служители са осъдени.

Oще: безнаказаност  български хелзинкски комитет  дискриминация  полицейско насилие  права на човека  произвол  расизъм  страсбург  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани