Скопие с покана към Атина да помага за ЕС | webcafe.bg
newscafe

Скопие моли Атина да помага за ЕС

Webcafe.bg
22.11.2012, 14:51 (обновена 22.11.2012, 15:25)
ес

Снимка: © Getty Images

Премиерът на Македония Никола Груевски: Нашето желание е да извървим заедно с Гърция пътя до членство в ЕС...

Македонският премиер Никола Груевски заяви, че очаква от Гърция и България да подкрепят взимането на решение за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз, предаде БТА, като се позова на Македонската информационна агенция.

"Очаквам от Гърция, като най-стара страна, членка в ЕС, от нашия регион и деклариран приятел на политиката на разширяване да подкрепи взимането на решение за начало на присъединителни преговори с Македония през декември и с това да даде ключов и решаващ политически принос за ново съживяване на европейската интеграция на целите Балкани. Македонските граждани очакват същото и от България", посочи той.

"Нашето желание е да извървим заедно с Гърция пътя до членство в ЕС. Инициирахме с много воля множество конкретни действия за продължаване на двустранното сътрудничество и взаимното доверие", каза той.

Груевски подчерта, че "никой повече от Македония не иска да се отстрани последната пречка, която стои на пътя на нашите европейски и евроатлантически цели. Искаме да ускорим разговорите с Гърция под егидата на ООН възможно по-скоро, за да стигнем до решение".

Според него историята е показала, че блокадите и отсъствието на компромисен подход никога не са водели до решение на определени двустранни въпроси, а европейската и евроатлантическата интеграция правят това.

Говорейки за регионалното сътрудничество, Груевски подчерта, че Македония ще продължи политиката на добри отношения с всички съседи. В тази насока той спомена и сътрудничеството с България, което по думите му е от особено значение за Република Македония.

"Но при това трябва да оставим историята на историците. Декларацията от 1999 г. остава добра рамка за бъдещо развитие на отношенията. Имаме установена богата правна рамка на двустранни договори, която трябва да служи за подобряване на отношенията и засилване на сътрудничеството с конкретни проекти от практичен интерес на гражданите", отбеляза той.

"Гражданското общество и медиите от двете страни трябва да изиграят важна роля в насърчаването на
взаимното разбиране и уважение", изтъкна още македонският премиер.

Oще: българия  гърция  ес  история  македония  никола груевски  членство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

2 AlahAkbar | 23.11.201212:54

Тотално са изплискали менците макетата, готви са и с гърците да другаруват даже ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 21:20

1 Ampeli Kuku | 22.11.201217:57

Посърбените Българи плачат на Византийската Порта. Самуиле, да не умреш отново като видиш слепите си сънародници лутайки се по пътя към Европа ! Шокиран
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани