Ройтерс: Икономиките на двете най-нови членки на ЕС още не са почувствали ползите от членството | webcafe.bg
newscafe

България и Румъния - слабаците на ЕС

Webcafe.bg
24.02.2011, 10:15 (обновена 24.02.2011, 12:26)
работник, строителство

Снимка: © БГНЕС

Според анализ на Ройтерс колапсът на пазара на недвижими имоти и кредити е оставил България и Румъния най-бедните страни в ЕС

Икономиките на двете най-нови членки на ЕС - България и Румъния, все още не са почувствали ползите от членството и ще изостават дори от централноевропейските си съседи години напред, посочва агенция Ройтерс в свой коментар.

В анализ по темата агенцията отбелязва, че балканските държави, които се присъединиха към Европейския съюз преди четири години, са регистрирали бърз растеж до 2008 г., но последвалият колапс на пазара на кредити и недвижими имоти ги е оставил двете най-бедни страни в клуба.

При това прогнозите са, че те ще регистрират тази година по-слаб растеж от съседите си от региона (1.5-2.5 процента), и въпреки че би трябвало да се ускори от 2012 г. (4 - 4.5 процента), това все така би означавало, че наваксването на изоставането ще е трудна задача.

Експерти посочват като главни причини за икономическата слабост на България и Румъния и непълното използване на техния потенциал корупцията, неефективната съдебна система, липсата на реформи, лошата инфраструктура, слабото усвояване на парите от европейските фондове, а често и недостига на квалифицирана работна ръка.

Разумната фискална политика на двете страни сама по себе си не е достатъчна, за да привлече чуждестранните инвестиции, които се стичат в държави като Полша и Чехия.

Ройтерс отчита и тежките последици от спукването на балона на пазара на недвижими имоти, което "съсипа много от черноморските и планинските ски курорти в България".

"Сега": Сривът на трудовия пазар надмина най-черните прогнози

Кризата срина трудовия пазар повече, отколкото очакваха и най-големите песимисти, показва анализ на КНСБ на данни на националната статистика, цитиран от в. "Сега". В края на 2010 г. наетите лица са били с 357 100 по-малко в сравнение с началото на икономическия срив през 2008 г. Разчетите на синдиката са били за 315 000 съкратени за този период.

Само през 2009 г. наетите са намалели с близо 295 000 души. Частният сектор е освободил около 260 000 души през 2010 г., или 14.4% от персонала си, а общо в кризата - над 310 000 души. В обществения намалението е съответно с 35 000 за година, което представлява свиване на персонала с 5.8 % и с над 46 000 за цялата икономическа стагнация.

Oще: българия  ес  икономики  колапс  курорти  недвижими имоти  растеж  ройтерс  румъния 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.