94% от родителите - доволни от образованието в България | webcafe.bg
newscafe

Българските родители - доволни от училището

Webcafe.bg
12.09.2014, 11:32 (обновена 12.09.2014, 15:27)

1 от 2 снимки Назад Напред

ученици

Снимка: © БГНЕС

Едва 6 процента са по-критични към общообразователната система - предимно хора с висше образование в големите градове

Почти всички родители на ученици са доволни от обучението, което им предоставят общообразователните училища в страната. Това показва проучване на Центъра за приобщаващо образование. Едва 6 процента са по-критични към общообразователната система - предимно хора с висше образование в големите градове, които имат по-високи очаквания към образованието на децата си (виж втората снимка).

Според 42 на 100 от родителите училището трябва да развива освен базовото образование и знания за света, също и социални умения и умения за критично мислене. 44% очакват учителите да развиват творческия потенциал на децата си, а 47% очакват от училището да възпитава норми а поведение. Сред останалите социални групи очакванията към образователния процес се свеждат основно до получаване на знания (75%) и подготовка на учениците за следващите етапи на образование (70%).

Проучването показва и относително висока степен на доверие между родителите и учителите. Между 40 и 60% от родителите изразяват доверие в учителя относно преценката му за отделното дете.

Според 78 на 100 от родителите на деца от 1 до 7 клас смятат, че училището трябва да възпитава и изгражда личности, не само да дава академични знания. Изследването показва още, че ако в началните етапи на образованието родителите поддържат интензивна връзка с учителите на децата си, то тя постепенно отслабва.

Основните поводи за комуникация с учителите са свързани с проблеми в обучението(46%) или поведението на ученика (45%). Само 22 на 100 от родителите получават обратна връзка при позитивни резултати в обучителния процес и едва 16% твърдят, че учителите им дават информация за позитивното поведение на детето.

Oще: изследване  класна стая  образование  обучение  проучване  родители  училище  учители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани