В. "Труд" - чрез кореспондента си в Берлин Ваня Енчева, разкри, че не само подписът, но и печатът на дипломата на Илиева от Виенския институт по техника и икономика в Берлин е фалшифициран | webcafe.bg
newscafe

Оскандаляването с Калина Илиева продължава...

Webcafe.bg
29.11.2010, 16:17 (обновена 29.11.2010, 17:28)
Калина Илиева

Снимка: © БГНЕС

Ако дипломата е фалшива, отговорността трябва да бъде понесена единствено от Калина Илиева, смята просветният министър Сергей Игнатов

Скандалът около фалшивата диплома за висше образование на бившата шефка на ДФ "Земеделие" Калина Илиева има още по-скандално развитие.

В. "Труд" - чрез кореспондента си в Берлин Ваня Енчева, разкри, че не само подписът, но и печатът на дипломата на Илиева от Виенския институт по техника и икономика в Берлин е фалшифициран.

Според пресаташето на Висшия институт Гизела Хютингер не само подписът на ректора, но и печатът на университета е фалшифициран. Тоест дори ако комисията в българското просветно министерство, която се занимава с легализацията на дипломите, е направила само проверка на знаците по дипломата, би трябвало да забележат разминаването още през 2008 г.

В момента прокуратурите и в Германия, и в България се занимават със случая. Ако се потвърди, че Илиева е подала документ с невярно съдържание, по българските закони е застрашена от глоба от 100 до 300 лева и до 3 години затвор.

Финансовите последици...

Земеделският министър Мирослав Найденов увери от Брюксел днес, че по всяка вероятност няма да има спрени от Брюксел средства заради факта, че повече от година фонд "Земеделие" е управляван от човек с гимназиално образование.

Възможно е Европейската комисия да изпрати у нас специална мисия, която да одитира периода на управление на Калина Илиева, каза Найденов. Той ще предложи тук да си направим свой одит, за да улесним европейските проверяващи. Министърът сезира Софийската районна прокуратура по случая. 

Земеделският министър се срещна в Брюксел с еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош. По думите му въпросът с фалшифицираната диплома на Илиева не е бил обсъждан с Чолош. Двамата дискутирали темата за системата за идентификация на земеделските парцели, където, по думите на Найденов, България наваксва изоставането. 

Според Найденов няма да изгубим средства, отпуснати докато Илиева е била директор на фонд "Земеделие", защото те били отпускани и при спазване на установената процедура. Той обаче очаква лавина от съдебни искове, в които граждани и фирми с отказано финансиране ще опитат да оспорят легитимността на тези решения, под които стои подписът на Калина Илиева.

В интервю по БНР бившият министър на европейските въпроси в кабинета Станишев Меглена Плугчиева също прогнозира искове, но поради "многократните промени на правилата на проектите" от страна на ДФ "Земеделие". Плугчиева заяви, че историята с Илиева е била с "предизвестен край" - самият факт, че един младши специалист, какъвто е била щерката на шефа на столичната пожарна при постъпването си на работа през декември 2006-а, е израснал до шеф на фонда след 2 години и половина работа, е показателен...  

Показателни са и резултатите от работата й - от 1.5 до 9% усвояемост по различните мерки, при положение, че става въпрос за средства от порядъка на 6 млрд. лева, посочи Плугчиева в изявлението си и добави, че има доста неразплатени средства по проекти, които се бавят.

По БНР преди нея бившият шеф на ДФ "Земеделие" Димитър Тадаръков, по чието време Илиева е постъпила на работа във фонда, също отхвърли отговорността за дипломата й. Той заяви, че тя е избрана с конкурс сред 840 души, подали документи за позицията младши експерт и експерт. Препитването включвало тестове за компютърна грамотност, владеене на чужд език, познания в областта, за която кандидатства.

Проверена ли е дипломата все пак 

Комисията към образователното министерство, която се занимава с легализации на дипломи за висше образование от чужбина, не проверява дали дипломата е фалшива или не, заяви министър Сергей Игнатов пред БНТ. 

На въпрос спокоен ли е, че другите дипломи, легализирани от министерството, са редовни, Игнатов отговори: "Аз мога да бъда спокоен единствено дали е спазена процедурата.  Досега процедурата не включва проверка дали дипломата е фалшива или не.

Обясненията на Игнатов обаче се разминават с описаната процедура от бившия ресорен зам.-министър от квотата на БСП Ваня Добрева пред "Дневник", както и на наредбата, по която работи комисията.

Добрева, положила финалния подпис под легализираната диплома на Илиева, обясни пред "Дневник", че комисията е длъжна по принцип да направи насрещно запитване до университета дали оттам е издадена дипломата. Същото беше заявил и евродепутатът Ивайло Калфин, който преди време поде кампания да отпадне тромавата и бюрократична процедура, при която българи, дипломиращи се в западни университети, чакат месеци наред докато тук им легализират дипломите.

Наред с всички проверки на хорариуми, учебни планове и акредитации комисията трябва да провери и автентичността на документите, което включва запитване до съответния университет за конкретния студент или обучаващ се.

Според Игнатов обаче "досега процедурата не включва проверка дали дипломата е фалшива или не. За да се появи такава проверка, трябва да се появят съмнения. Тогава се прави запитване до съответния университет, изпращат се копия от самия документ и се получава отговор".

По думите му при легализация се проверява само "дали има такова висше училище, дали то е легитимно и дали изискванията за конкретната специалност съответстват в известна степен на тези в България".

Странно защо тогава това отнема месеци на просветното ни ведомство и сумите от по 500-600 лева, които се заплащат. Игнатов обаче твърди, че процедурата отнемала един месец.

Ако дипломата се окаже фалшива, отговорността, трябва да бъде понесена единствено от Калина Илиева, каза още Игнатов.

Oще: диплома  калина илиева  мирослав найденов  образование  сергей игнатов  фалшификат 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

1 Pafkata | 30.11.201004:02

Kakto kazva ministara mutra: horata gi e strah ot gospod ili ot zatvora.

Iavno se misli za neshto Ravno na gospod...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани