Партньорството между "Газпром" и БЕХ в новата компания за "Южен поток" ще е 50:50 | webcafe.bg
newscafe

За "Южен поток" дружеството ще е 50:50

Webcafe.bg
12.11.2010, 11:32 (обновена 13.11.2010, 13:20)
Набуко

Снимка: © БГНЕС

Ще капитулираме ли пред Москва за "южен поток" или...

"Время новостей" написа, че руският премиер Владимир Путин идва в България, за да присъства на капитулацията ни пред "Южен поток", премиерът Борисов пред "Труд" нарече статията руски игри. Същото потвърди и днес. Публикацията на руското издание е озаглавена "Брак по италиански" и там се говори за посредническата роля, която италианският премиер Силвио Берлускони - като приятел, на който Путин се оплакал, изиграл за споразумяването за "Южен поток". (Съдружници в "Южен поток" са "Газпром" и италианската компания "ЕНИ". Бел.р.)

Според вестника Берлускони обещал да поработи дипломатично, за да върне България в проекта.

"Не мога да разбера кой за какво капитулира, като те идват у нас, за да подпишат договор, изгоден и за двете страни", казва Борисов, цитиран от изданието на ВАЦ. Той обясни, че в първия си разговор с Путин руският премиер го поканил да присъства на подписването на споразумение за създаване на съвместното дружество между "Газпром" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) за "Южен поток" в Москва. Датата беше за 15 ноември, но Борисов предпочел "Путин да дойде в България" и той приел.

Руският премиер пристига утре на 6-часова визита в София.

По думите на Борисов, текстът на настоящия договор е продължение на междуправителственото споразумение, подписано преди три години между Русия и България. То предвижда партньорството между "Газпром" и Българския енергиен холдинг в новата компания да е 50:50.

Стенограмата от преговорите между руската и българската страна, които ще се водят в залата за заседания на Министерския съвет, ще бъде публикувана, пише "Труд". Разговорите на четири очи между двамата премиери ще бъдат колкото "за един чай време" и за "семейна снимка".

Преди ден Министерският съвет взе решение за създаване на смесената фирма с 50% наше участие и 50 на сто - на руската страна. Тя ще направи необходимото, за да се вземе решение ще се строи ли "Южен поток" у нас. Фирмата ще възложи предпроектното проучване, а също проектирането, оценката за въздействие върху околната среда и други.

БЕХ обяви на 25 октомври конкурс за предпроектното проучване. Едно от изискванията в него е анализите да не засягат съществуващите ни транзитни газопроводи. Предвижда се смесената компания да бъде собственик и оператор на "Южен поток" у нас.

За рисковете от смесеното дружество...

В интервю на Весела Ванева в "Труд" преди ден обаче бившият шеф на дирекция "Природни ресурси" в икономическото министерство Христо Казанджиев предупреждава, че вариантът за смесено дружество 50 на 50 не е добрият и изгоден за интересите на България. Ето извадка от интервюто, озаглавено "Южен поток" може да ни лиши от милиони:

"...От стратегическа гледна точка страната ни е заинтересована през нейната територия да минава максимален обем природен газ. България има интерес да максимализира печалбите си от този транзит, като по този начин да капитализира геополитическото си положение. В наша подкрепа е и европейската политика, в това число Договорът за Енергийната харта. Там е казано, че всяка страна е длъжна да допусне или да осъществи транзит през собствени съоръжения или да изгради такива. Ако не желае, може да предостави изграждането на страната, която иска да транзитира.

Следователно правилният ход на България е да приложи модела, който съществува до този момент у нас: през територията на България газопроводът да се изгради от българската държавна транзитна компания "Булгартрансгаз" със собствени средства. Транзитната система да бъде 100% собственост на държавата, като тя гарантира транзита на Русия в договорените количества.

При това положение България би максимализирала своите печалби, докато в обратния случай - при 50% участие на Русия, транзитните такси ще бъдат определяни изключително в интерес на собственика на природния газ, а смесената компания вероятно ще работи на принципа "Нито печеля, нито губя".

- Създаването на компания "50 на 50" ще предопредели ли и собствеността върху тръбата?

- Зависи. Ако компанията се ограничи с подготовката на проекта - избор на трасе, проектиране до момента на строежа, няма да предопредели собствеността. Но доколкото ми е известно, компанията ще бъде проектна. Това означава проектиране, изграждане и опериране на мрежата. А транзитните такси ще се прибират от собственика.

- Значи вашето послание към управляващите е: "Искайте от Путин тръбите за "Южен поток" на наша територия да бъдат 100% собственост на българската държава."

- Не е необходимо да искаме нещо, което си е наше! Наше право е да капитализираме геополитическото си положение. Не мога да си обясня що за логика е "Спечелихме българските тръби да са си български!" Позицията ни пред Русия трябва да бъде: "Дайте да подпишем договор за транзит на определени количества руски газ през България. Наша грижа е да го изпълним."

Тогава от нас ще зависи как ще използваме съществуващата система и какви съоръжения допълнително ще построим. Но те ще си бъдат 100% наша собственост и ще вземаме пълната транзитна такса. Може ли някой да ми посочи смесено руско-турско дружество за "Син поток"? Няма такова! На турска територия тръбите са на Турция. И от тях се захранва TGI (газопроводът Турция - Гърция - Италия. България също иска да се свърже с него - б. а.)...".

АЕЦ "Белене" не била предвидена в разговорите

В изявление днес премиерът Борисов заяви, че до момента в телефонните си разговори с Путин темата "АЕЦ Белене" не била обсъждана.

"Ние имаме въпроси, защото, повтарям за стотен път това, което беше обявено като цена на централата - 3.970 млрд. евро, е цена, която не отговаря на истината, защото никой не говори за ескалационните индекси, консултантските договори, за инфраструктурата, за заемите, които са взети досега, за похарчените от България пари.

И, когато се сумират те, ще се получи много по-голяма цифра, отколкото за "Цанков камък" (който достигна близо 500 млн.евро - бел.р.). Както във всички други проекти на тройната коалиция в допълнителните споразумения и договори са вдигани цените и те заблуждаваха обществото, че тази централа струва под 4 милиарда, което е смешно като цена. С г-н Путин ще поставя всичките тези теми на масата, ако, разбира се, той има желание да говори за тях, защото утрешната среща е планирана за "Южен поток"...

Проектодоговорът - съгласуван с Брюксел

Проектодоговорът за "Южен поток", който днес ще подпишат Владимир Путин и Бойко Борисов, е бил пратен в Брюксел, съобщи "24 часа".

По настояване на премиера, министър Трайчо Трайков е имал телефонен разговор с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той настоял да изпратят представител на Еврокомисията при подписването на споразумението в София на 13 ноември.

Газопроводът "Южен поток" ще е с изцяло нови тръби. Съществуващата инфраструктура в България остава такава, каквато е в момента - 100% българска и 100% от получаваните транзитни такси са за "Булгартрансгаз", каза енергийният министър Трайчо Трайков и добави, че всички други интерпретации не са верни.

По БНР експерти предупредиха, че ако България иска да има алтернативни доставки на газ, трябва при преговорите с Русия да не обвързва транзита с доставките и цените на суровината и при договарянето за "Южен поток". Това заяви председателят на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. Според него трябва да се види и какви са възможностите за т.нар. достъп на трети страни, които да използват тръбопровода, каквито са изискванията на ЕС.

Ако нещата се обвържат по някакъв начин, това значи, че доставките от "Южен поток" ще са в по-привилегирована позиция спрямо алтернативните, смята той.

"Не трябва прекомерно да се преекспонира ролята и голямата печалба или полза, която ще имаме от такава транзитна такса. Ползата, разбира се, е голяма, но не чак толкова голяма, че да може да се правят компромиси с някакви други... Освен това целта не е да имаме транзит от един доставчик, а транзит от множество доставчици, коридор, освен него и някой друг, като "Набуко" например", заяви Валентин Кънев.

Oще: бех  бойко борисов  владимир путин  газопровод  газпром  силвио берлускони  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани