До юли общинарите в София ще приемат схемите, които ще посочват къде може да се разполагат заведения на открито и къде не | webcafe.bg
newscafe

До юли София с нови правила за сергии и барчета на открито

Webcafe.bg
21.05.2010, 10:20 (обновена 21.05.2010, 13:55)
Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов

Снимка: © BGNES

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че до юли ще са в сила новите правила за барчета, павилиони и кафенета на открито в столицата

До юли Столичният общински съвет трябва да е приел схемите, по които ще се разполагат заведения на открито в София. Обявеното днес намерение от кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект Петър Диков слага край на договорите за 10 и повече години, които с влизането в сила на наредбата за преместваемите обекти ще са невалидни.

Сагата с ясни правила за такива обекти се точи от 4 години, защото собственици оспориха наредбата в съда.

До края на юни СОС ще одобри правилата, по които ще се разполагат павилиони, барчета, сергии каквито и да е преместваеми обекти в столицата. Трябва да се приемат схемите по столични райони, където ще бъдат обособени места за такива подвижни барчета, най-често сезонни, каза Петър Диков.

Одобрената наредба ще бъде качена на сайта на Столична община, за да се информират гражданите.

Когато се одобрят схемите, ще се знае къде в София може да има такива обекти и ще се обявят конкурси за експлоатацията им, обясни Фандъкова.

Има обекти с договори за по 10-20 години на смешни цени и много сложно се оспорват. Със схемите слагаме чертата и оттам нататък тръгваме с ясна позиция кое е законно и кое - не, коментира и главният архитект.

Разполагането на барчета и сергии в парковете вече е определено в схемите, внесени в СОС. Довършват се и тези за преместваеми обекти по столични райони.

Съпротива от собствениците, оспорили наредбата в съда, забавила схемите

Кметът на София призна, че заради съпротивата на собственици на такива временни заведения наредбата се е забавила в съда. „Много голяма е съпротивата срещу налагането на правилата, неслучайно наредбата стоя в съда и се оспорва, слава богу ,че вече е факт, за да можем да подредим нещата", коментира Фандъкова.

Още в края на април Фандъкова е разпоредила проверка на заведенията на открито по улици, тротоари и паркове в целия град.

Със заповед на кмета от утре се премахва прословутото Червено кафене на ул. „Раковска". Преди дни са били проверени договорите и на барчетата в района на Народния театър и в самата градинка на бившия мавзолей. Наложени са глоби и са съставени актове, част от барчетата в градинката са били незаконно поставени, издадена е заповед за доброволно премахване на едно от тях. „Надявам се собствениците да изпълнят предписанията", каза Фандъкова.

Проверено е и заведенето на открито до Народния театър, което се държи от собствениците на „Ялта" и на трагично известната дискотека „Индиго". Кафенето на открито се намира отстрани на Народния театър и има договор с директора на театъра от 2001 г., съобщи главният архитект. Това е станало по силата на решение на тогавашните общинари подобни обекти да се разполагат в близост до културни институти срещу финансово подпомагане.

Като документация нещата са наред, но не се знае колко и какво плащат по договора с директора на Народния театър, заявиха Фандъкова и Диков.

Oще: заведения  йорданка фандъкова  павилиони  петър диков  софия  столична община 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.