Прокуратурата повдигна обвинение срещу здравния министър Божидар Нанев заради сделка с антивирусни препарати | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата обвини министър - той напусна

Webcafe.bg
30.03.2010, 12:23 (обновена 30.03.2010, 20:31)
Божидар Нанев

Снимка: © Бгнес

На осмия месец управление вече има обвиняем - действащ министър

В 11 часа днес прокуратурата е повдигнала обвинение срещу действащия здравен министър Божидар Нанев за сключване на неизгодна сделка с антивирусни препарати.

Материалите по делото са от разследване на ДАНС.

Нанев е обвинен за щети в размер на около 2.5 млн. лева. Пуснат е срещу парична гаранция от 2000 лева. Софийската градска прокуратура поиска отстраняване на Нанев от поста му.

Премиерът Бойко Борисов е уведомен. Той заяви днес, че очаква Нанев да подходи отговорно и да поиска да бъде освободен като министър.

Малко след тези думи Божидар Нанев подаде оставка. В разпространеното официално съобщение се казва, че той смята повдигнатите срещу него обвинения за неоснователни.

"Сключените два договора за доставка на антивирусни препарати в края на миналата година бяха единствената възможност за навременно осигуряване на лекарства срещу новия грип в момент на епидемия, която застраши здравето на хората и отне десетки човешки живота", пише Нанев.

За негов наследник е сочен шефът на окръжната болница в Русе д-р Минчо Вичев.

Според соцдепутата Михаил Миков Нанев е изкупителна жертва, тъй като по този начин премиерът иска да се отърве от "една непопулярна фигура".

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че премиерът е бил периодично уведомяван за хода на разработката срещу Нанев. "Аз вчера го информирах официално, след като на министър Нанев беше връчена призовка за повдигане на обвинение", каза Велчев. ДАНС трябва да бъде поздравена, защото свърши много професионално своята работа, заяви главният прокурор.

Според прокуратурата министърът на здравеопазването "съзнателно е сключил две неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването, представлявано от него, от една страна и „Рош България" ЕООД от друга, за доставка на лекарства - антивирусни препарати „Тамифлу".

От това е произлязла значителна вреда за Министерството на здравеопазването - общо в размер на 2 454 319,20 лева, представляваща разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, чрез Британското посолство до Министерството на здравеопазването и договорената цена от Министерството на здравеопазването за доставка с "Рош България" ЕООД".

Става въпрос за 200 000 броя от препарата тамифлу, доставени тази година през януари. В момента ваксините са на склад в МЗ и не са използвани, а срокът им на годност е до 2014 г.

Наблюдаващият прокурор по делото Маргарита Немска каза, че Нанев съзнателно е сключил двете неизгодни сделки. Сигналът за нарушението е дошъл от ДАНС, както и от няколко фармацевтични компании. Повдигнато е и обвинение на директора на Дирекция „Бюджет и счетоводство" в МЗ Димитрина Николова. Тя обаче днес се е явила в следствието без адвокат и от прокуратурата са дали срок от 72 часа за явяване на защитник, за да може да бъде предявено обвинението.

Двадесет дни преди сключването на договорите МЗ е получило отговор от Националната здравна служба на Великобритания за по-изгодни условия на доставка, но очевидно ги е пренебрегнало.

Първоначалните съмнения се разсеяха

Първоначалните съмнения покрай Нанев бяха, че става въпрос за ваксините срещу свински грип. Конкурсът за доставката им у нас беше спечелен от фирма "Бакстер" и нейния продукт Celvapan, а участваха още Focetria на фармацевтичната компания "Новартис" и Pandemrix на ГлаксоСмитКлайн. Трите ваксини бяха регистрирани за продажба и разпространение в ЕС.

България поръча 80 000 дози ваксини срещу свински грип, които пристигнаха в края на февруари. А грипната епидемия от вируса A (H1N1) у нас бе отменена още на 20 ноември. Първоначално поръчката на здравното министерство беше за 360 000 дози, но след това количеството беше намалено.

В конкурса, обявен на 6 януари, участваха и трите регистрирани фирми, но оферта подаде само "Бакстер" чрез българското си дружество "Алфарма". В официално разпространена позиция днес  от „Алфарма" посочват, че техният договор не е обект на проверката.

"Процедурата по пряко договаряне между Министрество на здравеопазването и „Алфарма" се проведе на 6 януари т.г. и на базата на споразумителен протокол дистрибуторът предостави финансова отстъпка в размер на 1,2 млн. лева от първоначално предложената цена. На 5 февруари „Алфарма" сключи договор за доставка на до 360 000 дози на обща стойност с ДДС 8 024 400 лева. Компанията направи банкова гаранция за изпълнение в размер на 5% от стойността на договора (355 000 лева) в полза на министерството.

На 10 февруари по този договор Министерството на здравеопазването заяви за доставка 80 000 дози от противогрипната ваксина „Целвапан" на стойност 1.783 млн. лева с ДДС. Към момента „Алфарма" не е получавала плащане по това задължение. Допълнителни количества могат да бъдат заявявани до 31 май 2010 г., когато изтича срокът на договора".

В края на януари броят на починалите от свински грип у нас беше не повече от 45. Обичайните грипни вируси вземат много повече жертви.

Не е ясно и дали 10% рискови групи (деца, възрастни и здравни работници), за които беше предназначена закупената от България ваксина, изобщо бяха имунизирани.

Те стояха на разположение в ХЕИ и се даваха само ако има направена заявка от лекар, тъй като в една опаковка са десет дози и ако се отвори и не се използва, останалото количество също се изхвърляха. Заявки обаче не валяха и по неофициална информация повече от 80% от поръчаното количество не е използвано.

Преди повече от два месеца самият Нанев каза, че ДАНС разследва търгове за лекарства в болниците за изминали години, както и търгове на самото здравно министерство.

Министерството е подало в Комисията за защита на конкуренцията сигнали за картелни споразумения от 2006 г. насам.

Тогава премиерът Бойко Борисов обяви, че операция "Наглите" ще се пренесе върху фирмите, които купуват и продават медикаменти.

Съратник на Нанев - изненадан и некомпетентен да коментира

Заместник-председателят на парламента и шеф на здравната комисия Лъчезар Иванов заяви изненадата си от случилото се. Той не знаел, занимавал се само със законодателство и не бил компетентен да коментира темата. И вчера сме работили с Нанев по законите, каза Иванов, който беше проверяван от ДАНС заради съвместна визита с Божидар Нанев до САЩ, платена от компанията "Остеотех".

Oще: божидар нанев  обвинение  прокуратура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.