Безалкохолен гигант управлява бизнеса си от България | webcafe.bg
newscafe

"Кока кола" отваря 150 работни места у нас

Webcafe.bg
25.04.2013, 14:08 (обновена 25.04.2013, 14:42)
кока кола

Снимка: © Getty Images

Инициатива във Facebook иска напитката отново да има лого на кирилица

Около 150 нови работни места ще бъдат разкрити при преместването на администрацията на Coca-Cola у нас. Световният гигант в областта безалкохолните напитки още в края на миналата година реши да премести в България своя бек офис.

Все още на сайта на компанията няма голямо количество свободни позиции за страната ни, но това вероятно ще стане факт в близките седмици.

Преди дни икономическият министър Асен Василев уточни, че счетоводители, юристите и останалият персонал в новия финансов център за услуги ще обслужват дейността на Coca-Cola не само в региона, а и в останалите части от Стария континент.

Причини за решението на компанията са наличието на добри специалисти и привлекателната данъчна среда в България. За сравнение, самата компания Coca-Cola Hellenic напусна Гърция и се премести в Швейцария заради данъците и икономическата нестабилност.

Американският гигант държи 23% от Coca-Cola Hellenic, която бутилира едноименната напитка и други за 28 държави, сред които България, Русия и Нигерия.

Колата - на кирилица

Във връзка с предстоящия Ден на славянската писменост, група младежи започнаха Facebook инициативата "Да върнем логото на Кока-Кола на кирилица".

Когато през 1965 г. американската компания започва производство на напитката у нас, като жест към България е променено логото - нещо, което до тогава безалкохолният гигант не е правил никъде другаде по света. Логото "Кока-Кола" се запазва повече от 20 години, но отпада по време на прехода.

Идеята на младежите е да съберат 10 000 последователи и да изпратят открито писмо до централата на компанията с искане за промяна в логото. До момента малко над 2000 души са подкрепили инициативата.

Oще: coca-cola  администрация  кока кола  лого  напитки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

55 Blagovest Iordanov | 30.04.201300:17

Много ми хареса цитата:
"...supply-demand imbalance, flawed market design and inconsistent rules made possible significant market manipulation as delineated in final investigation report. Without underlying market dysfunction, attempts to manipulate the market would not be successful."

Припомни ми разговор в централата на НАП.
Където ни помолиха да представим наше предложение за промени по тяхна наредба, а ние ги помолихме да споделят каква е била първоначалната им идея и цел, като са я писали.

Скандално е как се пишат Закони и Подзаконови нормативни актове "на парче", без ясно дефинирани цели, без размисъл как биха повлияли на пазара и какво всъщност ще се случи след приемането им със засегнатите субекти.

Златни слова: flawed market design and inconsistent rules
Данъчните и останалите държавни институции манипулират пазара чрез нормативната уредба, често - без умисъл и замисъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

54 deowin | 29.04.201317:50

Доста ми харесва стегнатият стил на Krasimir Hristozov.
Факти, следствия, никакъв популизъм или окраска с лични чувства.
Напомня ми на стила на Чомски.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 12:52

53 Krasimir Hristozov | 29.04.201316:09

http://www.ferc.gov/industries/electric/indus-act/wec/enron/summary-findings.pdf

After extensive investigation The Federal Energy Regulatory Commission (FERC) substantially agreed in 2003:

"...supply-demand imbalance, flawed market design and inconsistent rules made possible significant market manipulation as delineated in final investigation report. Without underlying market dysfunction, attempts to manipulate the market would not be successful."

"...many trading strategies employed by Enron and other companies violated the anti-gaming provisions..."

"Electricity prices in California’s spot markets were affected by economic withholding and inflated price bidding, in violation of tariff anti-gaming provisions."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 12:52

52 Krasimir Hristozov | 29.04.201316:06

Точно Калифорния е класически пример за изкуствено създаден дефицит поради държавна намеса. Пазарът беше частично дерегулиран, т.е. дерегулирани бяха доставните цени, а крайните потребителски цени останаха регулирани, което позволи на производителите изкуствено да създадат дефицит и да вдигнат доставните цени, без енергоразпределителните дружества да могат да реагират, като увеличат крайната цена. Така търсенето не намаля, въпреки повишените доставни цени, и доведе до фалит на енергоразпределителни дружества и до енергийната криза. Ако пазарът беше напълно дерегулиран, това нямаше да се случи, защото потреблението щеше да намелее при опит за увеличаване на цените над пазарните нива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

51 LaForce | 27.04.201319:34

ахахаха свинята в 'murica ли бил ааахахах ахахахахах. Честито ти военно положение. Надявам се да си се подготвил психически за хиперинфлацията и за престоя във FEMA.
Относно свободният пазар и картел, монопол. Става дума за класическо лингвистично объркване.
Моята теза е, че "свободен пазар" е термин означаващ:
1. достатъчно голям брой продавачи с приблизително еднакви възможности да предлагат
2. достатъчно голям брой купувачи с приблизително еднакво желание да търсят
3. свобода на търговците да осъществяват сделки според собствената си изгода;
такова нещо няма в реалният свят. За това има съответните теории за олигополни, монополни и т.н. не-"свободни пазари". Защото изследователите са се опитвали да изследват реалните пазарно-икономически отношения. Това са постановки от първите глави на учебниците по икономия, нямат нужда от източници. Въпросът е, че често икономистите имат свойството да забравят допусканията които са приели.
Доколкото разбирам, господина защитник на свободния пазар има в предвид някакъв принципно различен свободен пазар. Показаните текстове се отнасят за отношението на цените и държавната намеса в електроразпределителният сектор в началото на миналия век в сащ. Това има толкова отношение към настоящото положение на световните пазари колкото изследване върху поведението на пингвините ще се отнася за щъркелите по нашите земи.
1. Електроразпределителният бизнес е по дефиниция монополен тъй като изисква мрежа по която да бъде доставяно електричеството. НЯМА комерсиални мрежи които да дублират потребителите си. Тоест - това е не-свободен пазар.
2. Държавна регулация на цените или не това е въпрос на изграждане на пазара тоест на определяне на правилата му и няма отношение към "свободността" на дадения пазар, по-скоро би се отнасяло до диапазона на търсенето и предлагането - тоест изследвания фактор няма общо с въпроса.
3. Разглеждания период от време и регионална специфика няма нищо общо нито с настоящото положение в електроразпределителния бизнес нито с глобалния пазар на оцветени и подсладени води и по тази причина е неадекватно да се цитира като меродавно.
Разбирам, че г-на е повлиян от "неолибералното" течение в икономическата наука. Цялостните постановки на неолиберализма вадят от контекст класическите дефиниции в икономическата наука и затова за целите на дискусията би било добре да се дефинират, понятията които се ползват, за да се избегната такива обърквания от сорта на:
-Колко много пара.
-Да бе, къде видя пари тука.
-Аз говоря за водна пара.

И в един паралел с изследването цитирано по-долу, дали г-на би могъл да намери изследване относно последствията от дерегулацията на електроразпределителният пазар в щат Калифорния и последствията от това за цените стабилността на пазара и други съществени характеристики на този пазар през деветдесетте години на миналият век. или с други думи случая Енрон.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 12:52

50 Krasimir Hristozov | 27.04.201300:08

https://www.jobs.bg/f1776256

Първата, която отворих
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

49 Кака Мара | 26.04.201323:12

В България? В първата обява, да речем, в jobs.bg ? Не ми се вярва;такова нещо почти не съм срещала, да неби да е нова мода? В обявата обичайно пише нещо като " атрактивно заплащане", "Стимулиращо трудово възнаграждение и допълнителни социални придобивки" , а за самото заплащане обичайно става въпрос чак на интервюто (ако отидеш на интервю) , а някога и не на първото.
А, да, и съм сбъркала,крайният срок за обявите за Кока-кола е 30.4.2013, аз съмсезаблудила, че е изтекъл
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 12:52

48 Krasimir Hristozov | 26.04.201322:37

> Майтапиш ли се? Естествено, че няма да посочат
> стартовото заплащане...кой друг го е посочил..

Всички нормални фирми го посочват
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

47 deowin | 26.04.201321:55

Само на мен ли ми се струва чудовищно дебилно да се приравнява компанията Кока-Кола с напитката Кока-Кола?

Все пак компанията е гигантска, има около 100 различни марки напитки, сокове, минерални води и какво ли още не (coca-colacompany.com/brands/all), и приходите им от точно Кока-Кола са малък процент от общите им приходи. Всъщност, през последните няколко години растежът на приходите им в Северна Америка се дължи основно на увеличаване в продажбите на негазирани напитки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

46 deowin | 26.04.201321:29

>А ти защо си в САЩ

Защото правя това, което трябва имат сили да направят всички българи - да взимат решения и да поемат отговорност за последствията им. Добрите и лошите.

Вместо, както илюстрират твоите думи, типичното поведение на безотговорност заради вродена импотентност и безидейна парализа. Пак хора като вас, ярките представители на поведението искам-дай-ми-имам-право-но-няма-да-работя, изтеглихте сериозен джакпот с ЕС, ама с тоя манталитет и това няма да ви спаси.
Никаква външна сила не може да те премести от порочния кръг към кръга на добродетелността.
Трябва сам.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани