Френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш изрази изненадата от коментарите на България и Румъния за „депортирането" на техните роми | webcafe.bg
newscafe

Франция: Ние не депортираме ромите

Webcafe.bg
24.08.2010, 13:19 (обновена 24.08.2010, 13:35)
роми, гето

Снимка: © БГНЕС

Така изглежда едно от българските цигански гета в столицата

Френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш изрази изненадата си от коментарите на България и Румъния, които обвиниха Париж за „депортирането" на техните роми, предаде АФП.

„Бях малко изненадан, когато прочетох някои коментари на румънски и български лидери и коментатори, които обвиняват Франция, че „депортира" ромите, докато всъщност единственото, което правим, е да прилагаме европейското право, като извършваме доброволно връщане на гражданите, придружено с финансова помощ, тежестта на която е поета от френските данъкоплатци", заяви френският министър в интервю за вестник „Фигаро".

„Любопитно тълкуване на договорите е да се смята, че някои страни могат да предлагат като единствена перспектива на ромското си население емигрирането в по-богатите европейски страни, на които се пада задачата да го интегрират", отбелязва още Льолуш.

„Разчитаме Румъния и България да поемат отговорност към гражданите си, тъй като преди свободата на движение в ЕС идва задължението на всяка страна-членка да осигури защитата и интеграцията на собствените си граждани", се казва още в публикацията.

Френският министър обръща внимание и на Европейската комисия за ограниченията на свободата на придвижване: "Ние очакваме от Комисията да бъде също толкова бдителна към прилагането и на другите права за ромите - правото на образование, на работа, на здравеопазване, които са предвидени от договорите и искаме една съществена част от европейските помощи (20 млрд. евро за Румъния от 2007 до 2013г.) да бъдат използвани директно за това".

Льолуш, който на два пъти ходи в Букурещ, отново осъди "трафика на хора", жертва на който стават тези части от населението.

"Под робство до 14 век, депортирани по време на Втората световна война, репресирани от комунистическите режими, ромите днес осъдени ли са да познават от европейската конструкция единствено правото си да отиват от едно гето в друго?" пита той.

Oще: роми  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани