Казал ли е Борисов за сърцето и АЕЦ "Белене"... | webcafe.bg
newscafe

Кой тури в сърцето на Борисов АЕЦ "Белене"...

Webcafe.bg
04.11.2010, 11:12 (обновена 06.11.2010, 18:35)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков казва, че не е касиер

Витомир Саръиванов прекъсна сутрешния гъдел на финансовия министър Симеон Дянков, за да изчете думички на министър-председателя на България Бойко Борисов. Какво трябваше да разбере зрителя на Нова ли? Че руската държавна агенция ИТАР-ТАСС е изманипулирала, пускайки информацията за думите на Борисов "Подкрепям с цялото си сърце АЕЦ "Белене"...

Това е заявил самият Борисов по време на правителственото заседание вчера, свидетелство за което е стенограмата.

Премиерът Бойко Борисов подкрепя АЕЦ "Белене" не "с цялото си сърце", а с "прагматизъм". Това е уточнението, което той прави на заседанието на МС. Аргументите му за подкрепа на проекта "от сърце" и "прагматично" обаче се припокриват - видно от правителствената стенограма.

Дянков, който търпеливо изчака Вито да приключи, се намеси с думите, че видите ли, руските медии дори често пращат българските министри на преговори в Русия, без те да са там. След което разговорът продължи по същество - за парите в държавата и парите на държавата.

"Аз не съм касиер и няма как да отворя касичката. Колкото и да протестират, повече пари няма", каза министърът на финансите по повод Бюджет 2011 и протестите на учените от БАН. Те поискаха вчера средствата им за 2011-а да бъдат увеличени двойно.

Според Дянков науката трябва да се прави в  университетите, а не в отделни звена.

"Ако системата заработи, ще има и повече пари за висшите училища. В този смисъл рейтинговата система, която просветният министър Сергей Игнатов трябва да представи днес, е от голямо значение. Чрез нея ще се направи класация на качественото образование в България, а то се стимулира чрез по-голямо финансиране", заяви още Дянков.

Най-добре платените кадри у нас учат право в Югозападния университет в Благоевград и това се дължи на факта, че тези хора вече заемат високи постове в държавата или частния сектор и учат право като второ висше. Това обяви пред Дарик Игнатов. Според него най-добре на трудовия пазар се реализират студентите от Софийския университет (СУ) и Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Новата система не измерва рейтинг на университета, а рейтинг на дадено професионално направление, което да ориентира студентите към дадено висше училище, обясни просветният министър. От догодина ще започне въвеждането на диференцирано финансиране на висшите училища според професионалната реализация на техните възпитаници, а ВУЗ-овете с най-много безработни ще бъдат затворени - "там ще прекратим хранителната верига".

Игнатов обясни още, че класацията ще е динамична, а не фиксирана за 1 година напред. Тоест - данните от НОИ за назначения на възпитаници на университети ще помогнат на тези ВУЗ-ове да се изкачат веднага в класацията.

Междувременно вчера, парите за консервация и реставрация на Министерството на културата, спешно бяха пренасочени към три ВУЗ-а по изкуствата.

Така премиерът Бойко Борисов успя да потуши протестите на студентите и преподаватели от висшите училища по изкуствата, обещавайки 300 000 лева. Те ще им позволят да функционират през зимните месеци, без да обявяват дървена ваканция.

След като академиите обявиха, че ще разпуснат студентите си за месец, месец и половина, защото нямат пари да отоплят залите и студиите, след като и министърът на образованието Сергей Игнатов каза в неделя, че няма как, но Художествената академия наистина ще се наложи да излезе в дървена ваканция за 40 дни, спасението се намери.

След среща вчера на Борисов с ректорите на трите учебни заведения стана ясно, че Музикалната академия, Националната художествена академия и НАТФИЗ ще получат по 100 000 лева допълнително.

Министърът на културата Вежди Рашидов обясни откъде са парите - "целевите средства за консервация и реставрация на археологически обекти". Той предупреди, че парите трябва да бъдат възстановени от бюджета за 2011-а.

Oще: аец белене  бойко борисов  бюджет  сергей игнатов  симеон дянков  учени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани