Мярка АнтиКриза: Ватикана да плаща данъци | webcafe.bg
newscafe

Мярка АнтиКриза: Данъци от Ватикана

Webcafe.bg
11.12.2011, 10:51 (обновена 11.12.2011, 11:04)
папата

Снимка: © Getty Images

Облагането на Ватикана с данъци е една от мерките на правителството на Монти

Католическата църква трябва да плаща данъци за недвижимото си имущество на територията на Италия, заяви министърът по въпросите на интеграцията Андреа Рикарди, който е и основател на влиятелната католическа общност "Сант Едигио".

В повечето европейски страни, включително и в България, Църквата е освободена от плащане на данъци.

Става дума за обекти, които не се водят търговски, но се занимават с дейности, носещи приходи. Облагането на църквата с данъци е една от мерките на новото правителство на Марио Монти, което трябва да се справи с публичен дълг от 150 млрд. евро - 120% от брутния вътрешен продукт на Италия.

Църквата например не плаща данъци, ако към принадлежащия й хотел има параклис.

През 2005 г. Рим разреши на Католическата църква да не плаща данък за 100 000 нетърговски учреждения, собственост на Ватикана. Така всяка година Църквата си спестява 2 милиарда евро.

Само в Рим данъкът от подобни обекти може да стигне около 30 млн. евро. 

Монти вече помоли италианците да се примирят с по-високите данъци и пенсионна възраст, а също със съкращаване на държавните разходи. В края на миналата седмица, когато премиерът представяше антикризисните мерки, социалната министърка се разплака.

Oще: ватикана  данъци  имоти  марио монти  мерки  правителство  църква 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.