Ковачева си писа "Отличен" за сбогом | webcafe.bg
newscafe

Министри си пишат петици и шестици

Webcafe.bg
11.03.2013, 12:49 (обновена 11.03.2013, 14:09)
диана ковачева

Снимка: © Sofia Photo Agency

Диана Ковачева се оплака единствено от липса на време

Поставям отличен шест на целия екип и на цялото министерство. Дойдохме с ясни цели и теми, които 20 години, никой не искаше да пипне. Това заяви министърът на правосъдието в оставка Диана Ковачева, цитирана от „Дневник". В отчета на работата си тя посочи единствено, че не е стигнало времето „да изведем съдебната реформа на друго ниво".

Диана Ковачева даде за пример проектът за електронно правосъдие, който сега щял да се забави с поне шест месеца. Министърът в оставка подчерта, че министерството никога преди не е работило на толкова високи обороти и с толкова много „ентусиазъм и труд". „За тези 14 месеца работа оставяме едно подредено и добре работещо министерство", обобщи Ковачева.

От отчета й стана ясно, че за първи път е било взимано мнението на магистрати по проблемите в съдебната система. Същевременно, редица критични въпроси като назначаването на главен прокурор, членове на ВСС, съдебни инспектори, младши съдии и административни ръководители в ключови съдилища бяха съпроводени със скандали през мандата на Диана Ковачева.

Уволнението на опълчилата се срещу силовия министър Цветанов съдия от СГС Мирослава Тодорова пък вдигна съдии от цялата страна на безпрецедентен протест пред Висшия съдебен съвет.

На служебния министър Ковачева завещава: "да продължи работата по нов наказателен кодекс и по анализа на знаковите дела, които Европейската комисия следи". По думите на Ковачева е готов и новият кодекс за административни нарушения и наказания.

Преждевременното приключване на мандата не е позволило и да бъде доведен докрай Законът за съдебната власт.

До края на март трябва да е готова и сградата на ГУСВ, където трябва да се преместят част от съдиите от Софийския районен съд. Освен това вече бил сключен и договор за ремонт на т.нар военно НДК, където ще се настанят останалите магистрати от най-натоварения съд.

Скромен

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев писа "Много добър" на работата си. Той отбеляза, че не е успял с по-значимите реформи, които е планирал.

"Смятам, че по-голяма централизация на национално ниво и децентрализация по отношение на регионалните структури биха дали по-голям ефект", отбеляза министърът, цитиран от БТА, и добави, че не е успял също да създаде справедлив механизъм за подпомагане на общините с най-тежки финансови корекции.

Същевременно, бившият габровски кмет отбеляза, че през тези три години управляващите са успели да направят от европейските пари нещо реално, нещо, което може да се пипне и да се ползва.

Министър Дончев припомни, че преди три години системата е била крехка, нестабилна и едва е започвала да работи. Сега системата е стабилна, познава себе си и е в състояние да се самоконтролира, когато допуска грешка. Въведеният жесток и ефективен контрол и правилото всеки да плаща за грешките си е довело до под 2% грешки, което е сред най-ниските в ЕС.

Oще: диана ковачева  електронно правосъдие  министерство на правосъдието  съдебна система 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 11.03.201321:15

А, как всъщност "да продължи работата по нов наказателен кодекс " служебния министър, като това въобще не му влиза в задължанията, даже би трябвало всъщност да му е изрично забранено? И въобще, защо това ще е работа на министър?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 11.03.201321:12

Aх, що пък не и дадем още време? Може и осмица да си напише след това. И без това няма да има кой да и опонира, понеже няма да има никой останал в страната - едните ще са избягали, другите измрели Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани