Президентът настоява за отваряне на "досиетата КТБ" | webcafe.bg
newscafe

Президентът настоява за отваряне на "досиетата КТБ"

Webcafe.bg
25.07.2014, 10:41 (обновена 25.07.2014, 11:31)
плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Росен Плевнелиев със силно обръщение към депутатите от 42 Народно събрание

Отваряне на досиетата КТБ и пълна мобилизация на държавните институции по разкриване на информацията за състоянието на банката - това поиска президентът Росен Плевнелиев в специално обръщение към депутатите от 42-то Народно събрание днес.

"За 25 години демократичен преход все още не е казана цялата истина за принадлежността към комунистическите тайни служби. Това беше грешка, а днес не бива да допускаме същата грешка, ако не отворим досиетата КТБ", обяви държавният глава.

По думите му - не бива те да се превръщат в "новата златна мина за изнудване на политици", като се замете истината за банката.

„Ако се разкрие цялата истина за нерегламентирани връзки на политици, съдии, прокурори, общественици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне", каза президентът.  Българската държавност ще направи смел скок напред в очите на гражданите", заяви Плевнелиев.

Той призова институциите "да си свършат работата докрай", като се обърна специално към БНБ, КФН, НАП, Прокуратурата и комисиите за предотвратяване на конфликт на интереси и за отнемане на незаконно придобито имущество.

"Офшорка по офшорка, актив след актив" трябва да се направи пълен преглед на състоянието на КТБ, да се оцени дали има дупка, ако има - колко е голяма и къде са отишли парите, призова Росен Плевнелиев.

Той обърна внимание и на проблемите в БНБ и призова депутатите в последните си работни дни да внесат допълнителна доза стабилност в банковата система. „БНБ е този регулатор, който трябва да изразява в най-висока степен устойчивост и доверие. Но каква е ситуацията днес - имаме подуправител, който отговаря за банковия надзор, но той, освен, че е обвиняем, е и в отпуска именно във време на проблем с голяма банка. От друга страна управителят на БНБ декларира готовност да подаде оставка. Надявам се Народното събрание да преодолее тази нестабилност и да се произнесе възможно най-скоро по кадровия проблем в БНБ", заявли Плевнелиев и призова политиците поне да не политизират излишно ситуацията в централната банка през месеците на предизборна кампания.

За по-малко от година и половина вече второ редовно избрано правителство подаде оставка, подчерта Плевнелиев. „През втората половина на 2014 г. ще се сменят три правителства. Същото беше и в първата половина на 2013 г. Три правителства се сменят в рамките на половин година вече втора поредна година. Това е белег на все по-трайна нестабилност, която затруднява икономиката и обществото", заяви президентът и призова към постигането на повече политическа, финансова, икономическа, но преди всичко институционална стабилност.

Oще: досиета  зависимост  ктб  народно събрание  обръщение  президент  преход  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани