Ако яйцата не поевтинеят, Найденов ще пусне внос от Полша | webcafe.bg
newscafe

Внос от Полша, ако яйцата не поевтинеят

Webcafe.bg
06.03.2012, 09:52 (обновена 06.03.2012, 11:03)
яйца

В Париж яйцето се продава за 26 стотинки, в Берлин за 28, а в Брюксел за 30

Цените на яйцата на българския пазар в момента не са нормални и ако не паднат, ще бъде пуснат евтин внос от Полша. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред бTV във връзка с поскъпването на яйцата. Преди няколко дни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчетоха, че от лятото досега поскъпването е 100 % и с 40 % само за една седмица.

Найденов каза, че преди около месец и половина имал среща с българските производители, които настойчиво го помолили да ги защити от нелоялната конкуренция от полските производители. „Тогава държавата се намеси и почти спряхме вноса на полските яйца, които са чувствително по-евтини", заяви Найденов.

"Аз ще се обадя на полския си колега, с който сме в много добри отношения, и ще го помоля вносът към България да продължи. Така че, ако това не престане в рамките на дни, т.е. ситуацията с цената на българските яйца не се нормализира, ще отворим пазара за полски яйца, които ще нормализират незабавно цената, защото производството в Полша е голямо. Не искам това да звучи като предупреждение или заплаха, но нека да е ясно - интересите на българския потребител са на първо място", коментира Найденов.

Той цитира информация от аграрните ни аташета в различни европейски страни: в Париж яйцето се продава за 26 стотинки, в Берлин за 28, а в Брюксел за 30.

У нас едни от най-скъпите яйца у нас са във Врачанско, като се предлагат дори за 40 стотинки. В магазините могат да се видят на цени от 25 до 38 стотинки.

Родните птицевъди твърдят, че рекордно високите цени се дължат и на поскъпването на фуражите и горивата. Други смятат, че причината е във въведените европравила за отглеждане на щастливи кокошки. Трети обясняват поскъпването със студената зима.

Според Найденов обаче ценовата спекула е свързана с Великден, а не се дължи на европейската директива за условията, при които се отглеждат кокошките.

"Ако причината за поскъпването е в европейската директива за ощастливяването на кокошките, то би трябвало и яйцата във Франция да са по-скъпи", посочи той.

"Ако има картелно споразумение средствата, които са предвидени да компенсират инвестициите за изпълнение на новите изисквания на Брюксел ще бъдат спрени", каза още Найденов. По думите му за по-широките клетки и другите подобрения в птицефермите са били предвидени около 6.5 млн. лева, помощ за фермерите, които гледат кокошки-носачки.

"Ако причината е в търговските вериги ще има действия по отношение на тях," увери Найденов.

Предстои министърът да се срещне с производители на яйца на изложението "Агра" в Пловдив по-късно дне, а по думите му утре ще има среща и с търговските вериги. "Ако има съмнения за картел ще бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията", увери Найденов.

Oще: цени  яйца 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 07.03.201202:06

мога да продам 2.. на едро и да подпомогна правителството да се справи с тия гнусни капиталисти.. и нещастни кокошки muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

2 азът | 06.03.201217:26

Чакай, чакай... булгаристанецо прост нещо да поевтинее. Тъпаци Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.09.2010, 20:50

1 Georgi Katsarski | 06.03.201212:39

„Тогава държавата се намеси и почти спряхме вноса на полските яйца, които са чувствително по-евтини", заяви Найденов.

Точно като през комунизма ли спряхте вноса? Нали уж ЕС, свободно движение на стоки и т.н.?
   

оценка

+2 -0