Тристранката засега се отказва от идеята за увеличение на ДДС | webcafe.bg
newscafe

Няма да вдигат ДДС - засега

Webcafe.bg
29.03.2010, 16:36 (обновена 29.03.2010, 18:30)
Тристранка

Снимка: © БГНЕС

Лидерът на КНСБ Желязко Христов съобщи, че правителството е готово да разплати 500 млн. лева задържани пари на бизнеса

Управляващи, бизнес и синдикати са се отказали засега от идеята за увеличение на ДДС, стана ясно от днешното заседание на тристранката. Обсъждането на мерките продължава и утре, когато се очаква да се подпише финалния документ, който правителството да одобри на заседанието си в сряда.

Освен добрата новина за ДДС-то, лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов заяви, че кабинетът е готов да започне разплащането на 500 млн. лева от просрочените си задължения към бизнеса до края на първото полугодие.

Ако обаче мерките, одобрени от тристранката за пълнене на бюджета не задействат, тогава вече ДДС може да се вдигне на предвидените 22%, стана ясно след заседанието на тристранката.

Синдикатите са твърдо против, докато бизнесът би го подкрепил - в краен случай и ако е заплашен плоският данък.

Решено е обезщетението за безработица да стане 60% от реалната заплата, на която се е осигурявал безработният, а не върху минималната от 240 лева. Всички социални плащания се прехвърлят от НОИ към социалното министерство.

Предвижда се и продажбата и арендата на земеделски земи, което се оценява на 160 млн. лева. 91 млн. лева може да се спестят от бюджета на НОИ, ако работодателят поеме болничния на работника за първите три дни, а не само за първия ден, както е сега. Бизнесът обаче не одобрява тази мярка.

Според шефа на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев търсените поне 1.5 млрд. лева за бюджета ще се съберат главно от приватизация. Оттам се чакат около 500 млн. лева. Само от "Енел", който в момента почти продава своето участие в ТЕЦ "Марица Изток 3", се надяваме, че държавното участие ще е не по-малко от 300 млн. лева, каза Данев. Освен това приходи се очакват от продажба на миноритарните дялове на държавата в ЕРП-тата, както и от продажба на цял пакет и миноритарни, и мажоритарни дялове.

На днешното заседание е участвала и зам.-министърът на екология Евдокия Манева, която е разяснила въпроси, свързани с търговията с емисии. Едно от предложенията, по което има консенсус за привличане на средства, е чрез продажба на свободни квоти.

МОСВ дължи 92 млн. лева по различни екологични програми, от които има готовност да плати половината, обяснила Манева.

Тристранката не се е отказала от въвеждане на данък лукс, но с известни изменения спрямо първоначалния вариант. Според обяснението на Божидар Данев за луксозен ще се смята имот, чиято данъчна оценка е като за 250 кв. м в центъра на София. Не е ясно кои имоти ще са луксозни, тъй като е известно, че данъчните оценки и пазарната цена в България все още силно се разминават.

Ако данъчната оценка на нечий имот е на тази стойност или по-висока, данъкът ще се удвоява, обясни Данев. По същия начин ще има определена стойност за леките автомобили.

Единодушно е прието да се намали с 10% издръжката на държавната администрация, което - според Иво Прокопиев от КРИБ, ще доведе до спестяване на 450 млн. лева.
Има разбирателство за постигане на нов механизъм за определяне на минималната работна заплата, но няма очакване за нейното увеличаване на 270 лева от 1 юли, както искаха синдикатите.

Не се предвижда държавните служители да започнат да плащат осигуровките си, нито пък полицаите и военните.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев ще настоява след края на преговорите да бъде подписан протокол, в който да е записано по кои точки е постигнато съгласие между преговарящите. Така ще стане ясно на обществото кой какви анткризисни мерки предлага.

Налагането на данък върху оборотите на застрахователните компании ще доведе сектора до загуба от поне 120-130 млн. лева. Това са изчислили от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в свое становище по повод една от обсъжданите антикризисни мерки.

От АБЗ посочват, че от общо 38 застрахователни дружества, работещи в България, само 23 са завършили 2008 г. с положителен резултат, а м.г. тенденцията е загубите да се увеличават.


Ако бъде прието предложението на тристранката, приблизителни изчисления показват, че от застрахователите в бюджета ще влязат около 169 млн. лева, при условие, че брутните премии за миналата година са близо 1.69 млрд. лв., изчислено по данни на АБЗ и при обсъждания 10% данък върху тях.

От асоциацията предричат, че въвеждането на подобен данък ще доведе до отлив от застраховки и ще понижи още повече обхвата на задължителната "Гражданска отговорност", чието покритие е задължително условие в ЕС.

От тристранката обаче очакват от тази мярка в бюджета да влязат близо 50 млн. лева.

Иди ми - дойди ми

Преди още тристранката да се е изказала по замразяването на цените на ток, вода и парно, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разреши на закрито заседание днес природният газ да поскъпне с 10.88%. Държавната "Булгаргаз" искаше увеличение с 26%.

В сряда обаче икономическият министър Трайчо Трайков, който е на визита в Мексико, се очаква да свали това поскъпване до 6 на сто.

Това означава, че и цените на парното и на топлата вода, които зависят от синьото гориво, ще се увеличат по-малко.

Икономическото министерство ще търси начин за компенсиране на "Булгаргаз", ако реши да намали цената на газа.

На 31 март пък ДКЕВР ще реши какво да бъде повишението на цените на топлинната енергия.

Oще: антикриза  ддс  тристранка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани