Кабинетът забрани на "Шеврон" да търси газ с фракинг | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът забрани на "Шеврон" да търси газ с фракинг

Webcafe.bg
17.01.2012, 13:45 (обновена 17.01.2012, 17:29)
трайчо трайков

Снимка: © БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обясни, че кабинетът ревизира решението си, с което разреши на "Шеврон" проучване за шистов газ в района на Нови пазар

Протестите на хора от Добруджа, еколози и други зелени срещу начина, по който ще сондира за шистов газ в Добруджа, се увенчаха с успех. Правителството няма да одобри проучване на американската компания "Шеврон" за добив на шистов газ с метода хидравличен фракинг (разбиване) в България.

Това съобщи днес след заседанието на кабинета министърът на икономиката Трайчо Трайков. Компанията не е била уведомена предварително и тепърва предстоят преговори.

Правителството е ревизирало решението си от юни м.г., с което дадоха разрешение на Трайков да подготови договор за такова проучване с "Шеврон" в района на Нови пазар. Фирмата ще може да проучва за конвенционални нефт и газ, без хидрофракинг, обясни той.

Икономическият министър посочи, че в офертата на държавата за проучване на нефт и газ и решението на правителството от 2011 г. не е било споменато, че проучването ще е конкретно за шистов газ с фракинг, но каза, че не е наясно дали "Шеврон" са склонни да проучват и за конвенционални залежи.

"Правителството реши изпълнението на технологията да се допусне, когато стане ясно, че е безрискова", обяви Трайков. Той добави, че темата ще бъде дискутирана отново едва когато започне да се дебатира в Европейската комисия тази година.

Парламентарната комисия по икономика и енергетика вчера гласува мораториум върху проучванията и неконвенционалния добив на нефт и газ (в т.ч. шистов газ), който самите депутати обезсилиха минути по-късно.

Те приеха мярката да важи до приемане на поправки в закона за опазване на околната среда, което се очаква да стане в близките седмици.

А Министерството на икономиката, енергетиката и туризма разпространи вчера поръчано от тях проучване на агенция ESTAT 75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата.

Проучването се води за национално представително, проведено в периода от 6 до 12 януари т.г. сред хиляда души на възраст над 18 г.

Из една стенограма

Правителството няма да даде разрешение на "Шеврон" да проучва находищата на шистов газ в България с хидрофракинг и ще разреши само гарантирана в световен мащаб технология за такъв добив. Това е заявил на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов, показва стенограмата, разпространена от правителствената пресслужба.

Дебатите по темата в България ще бъдат възобновени, когато и Европейската комисия и Европарламентът започнат обсъжданията за шистовия газ. По думите на външния министър Николай Младенов, е много вероятно да бъде предложена забрана за проучванията и добива на този газ с хидрофракинг в ЕС.

Борисов изтъква, че принципно шистовият газ е важен национален залеж и проучването му е важно за икономиката на страната и би могъл включително да служи за коз при предстоящите преговори с Русия за цените на доставките на природен газ.

Oще: газ  компания  нефт  оферта  правителство  проучване  фракинг  шеврон  шистов газ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

3 John Smith | 18.01.201210:27

Колко тъжно гледа Трайчо....кат човек дето има да връща комисионни Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 17.01.201218:29

Според това, което министерството цитира от проучването става ясно, че 75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за еко-средата.

Но:

Пропуснати са някои от важните настроения на българите, ставащи ясни от отговорите в анкетата.

Темата за проучване за шистов газ е тревожна за 54,6 от допитаните срещу 35,7, които са спокойни по въпроса.
Още по-голям е процентът на тревожещите се, когато става дума вече за добив - 58,9 срещу 29,8 процента.

52,9 на сто от анкетираните се определят като противници на добива, срещу 28,2 %, заявили, че са привърженици.

Така че тези 75% са всъщност 28%!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

1 abductor | 17.01.201217:30

Е на това му се вика манипулация - 75% били за шистовия газ. С малкото уточнение, че това било "в случай че технологията е безопасна". Ами то над 90% от мъжете щяха да правят секс с мъже, в случай че бяха жени. Ама не са. Реалността е друга, а всичко останало са педерастки въжделения.
   

оценка

+0 -0