Цветан Цветанов няма принадлежност към ДС | webcafe.bg
newscafe

Цветан Цветанов поддържал ИСКРА-та

Webcafe.bg
06.02.2011, 11:33 (обновена 07.06.2011, 15:24)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Цветан Цветанов няма принадлежност към ДС...

Цветан Цветанов е започнал работа в МВР като специалист, отговарял е за обслужването на системата "ИСКРА" и нито той, нито прекият му началник попадат в категорията служители с принадлежност към Държавна сигурност. Това стана ясно от изявление днес на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов в предаването "Неделя 150" на БНР.

В системата на МВР до промените е съществувала т.нар. "голяма" и "малка" "ИСКРА". В "голямата ИСКРА", която е информационната система на контраразузнаването (ДС) са били имената на 440 000 български граждани и чуждестранни студенти, а в "малката", създадена покрай "възродителния процес" - имената на разработваното турско население. Другите информационни масиви са били за прочетената кореспонденция, а един от тях - АЛФА, за нуждите на народната милиция, тъй като е включвал криминалния контингент.

По думите на Костадинов няма как да бъде установена принадлежност към ДС за вътрешния министър, тъй  ставало ясно, че той не е осъществявал оперативни действия, нито е бил сътрудник, агент или свързан с явочни квартири.  

Съгласно Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, Цветан Цветанов е проверяван като кандидат за народен представител за 41-то Народно събрание и като зам.-министър председател и министър на вътрешните работи.

За Цветанов е извършена и предварителна проверка по чл. 27 от закона по искане на ГЕРБ, като не са открити документи, установяващи принадлежност. Цветанов е бил на трудов договор като волнонаемен служител - специалист в Централното информационно-организационно управление на МВР, а тази длъжност, заемана от него до 16 юли 1991 г., не дава основание за установяване на принадлежност към съответните органи, разясни Костадинов.

Той не отговори на въпроса на водещата Лили Маринкова, определен от него като "подвеждащ", как така Цветанов е започнал работа в МВР  и по чии препоръки. Твърди се, че бащата на вътрешния министър е бил шофьор на шефа на ДС и някогашен заместник-министър на вътрешните работи Григор Шопов.

Костадинов обеща изненадващи разкрития

Шефът на Комисията по досиетата обеща изненадващи разкрития за известни хора, но не политици, с принадлежност към структурите на бившата ДС.

Става въпрос за други лица от публичното пространство, които ще бъдат разкрити, работили в съществени ведомства, които имат възможност да формират сериозни политики в публичното пространство, бяха думите на Костадинов.

Според него могат да се очакват нови имена, тъй като комисията е в процедура на инвентаризиране на архивните фондове, което дава възможност да се откриват нови документи, включително в посока на досиета на президента Георги Първанов - известната папка "Гоце". Така Евтим Костадинов отговори на въпроса на водещата за "седем нови страници" от това досие.

Не съм казал, че липсват, а че може да се търси в тази посока и по този повод - предвид тази процедура, обясни Костадинов.

Следващата седмица предстои откриването на централизирания архив на Комисията по досиетата. 

Oще: георги първанов  гоце  досиета  дс  евтим костадинов  искра  комисия  мвр  президент  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани