Решението за Шенген - или се отлага за срещата на върха през октомври, или се приема полския вариант | webcafe.bg
newscafe

Брюксел казва днес кога и как влизаме в Шенген

Webcafe.bg
22.09.2011, 11:45 (обновена 22.09.2011, 14:15)
калотина, кпп, граница

Снимка: © Sofia Photo Agency

Според премиера Бойко Борисов България е изпълнила техническите критерии за Шенген

Очаква се днес министрите на вътрешните работи на ЕС да отложат за октомври решението си дали България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. На 17-18 октомври е насрочена срещата на върха на ЕС. Такива са предварителните коментари и очаквания за изхода от дискусиите, обявени от световните агенции.

Независимо че вчера премиерът ни Бойко Борисов отново заяви, че е оптимист за резултатите, тъй като е съвършено ясно, че България е изпълнитела техническите критерии за зоната. Същата е и тезата на Букурещ.

Решението за разширяването на пространството без граничен контрол обаче трябва да бъде взето единодушно от 22-те държави членки, което прави постигането му трудно от политическа гледна точка. Особено след като Холандия и Финландия обявиха, че ще наложат вето за разширяването на пространството без граничен контрол.

Техният основен мотив е, че двете балкански страни не са постигнали достатъчно в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Въпреки това полското председателство на ЕС отказа да премахне въпроса от дневния ред на днешния Съвет по правосъдие и вътрешни работи. Очаква се Варшава да предложи поетапно присъединяване на България и Румъния - до края на годината с въздушните и морските граници, а след годишния доклад по механизма за сътрудничество и проверка през 2012 г. - и със сухопътните.

Досега осем страни са влезли в Шенген именно чрез двуетапно присъединяване.

Според анонимни източници Франция и Германия, които първи проявиха скептицизъм към готовността на България и Румъния за Шенген, са склонни на такъв компромис.

Правителството в Хага обаче отхвърля и предложението за присъединяване на два етапа.

Според договора за присъединяване на България към ЕС, страната е длъжна да стане част от шенгенското пространство. По тази причина в дебата не стои въпросът дали България ще се присъедини към Шенген.

Oще: брюксел  българия  граничен контрол  ес  полша  румъния  финландия  холандия  шенген 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2010, 20:15

1 Лина | 22.09.201116:11

Как не ги е срам в Хага, след като са си напускали там всякакви арабески и ужасна измет от Анадола и ИзтокаТъжен(
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани