Цените на роуминг услугите ще се понижат отново от 1 юли | webcafe.bg
newscafe

Цените на роуминга пак поевтиняват от 1 юли

Webcafe.bg
30.06.2010, 13:01 (обновена 30.06.2010, 13:20)
GSM

Снимка: © BGNES

Цените на роуминг услугите поевтиняват от 1 юли, като максималната тарифа за обаждания до друга страна в ЕС ще спадне до 0.39 евро на минута без ДДС

Цените на роуминг услугите ще се понижат отново от 1 юли, като максималната тарифа за обаждания до друга страна в Европейския съюз ще спадне до 0.39 евро на минута без ДДС. 

Намалението е с 0.04 евро на минута, а разходите от поемането на разговори, докато се провеждат разговори в друга страна-членка спадат със същата сума до 0.15 евро.

Друга промяна предвижда клиентите да може да определят фиксирани тавани за даунлоуд, докато се намират извън страната, с лимит от 50 евро. Мобилните оператори ще бъдат задължени да информират клиентите при достигането на 80% от лимита.

Роуминг услугите са поевтинели средно със 73% в страните от Европейския съюз от 2005 г. досега.

До 5 години цените за роуминг в Европа трябва да се изравнят с тези, на които мобилните оператори продават вътрешните разговори, съобщи наскоро комисарят за дигиталното общество Нели Крус. Мярката е част от приета програма за цифровизация на ЕС до 2020 г.

В момента средната цена на международния разговор в ЕС е 0.38 евроцента на минута. Все още обаче не е ясно, дали тази мярка няма да доведе до увеличение на тарифите в националните мрежи.

Програмата на ЕС до 2020 г. предвижда още създаването на общ пазар на дигиталните услуги, бум в компютърното образование и компетентност, и бърз интернет във всеки дом, цели да навакса изоставането в цифровизацията. Широколентовият пазар в ЕС е най-големият в света, като почти 1/4 от европейските граждани имат достъп до интернет чрез фиксирана линия.

На Балканите

Въпреки поевтиняването на роуминга в ЕС, в съседните ни държави като Македония, Сърбия и Турция роуминг таксите са много високи – до 6.99 лв. на минута за изходящо и 2.99 лв. на минута за входящо обаждане.

В момента максималната цена за изходящо обаждане в роуминг към страна от ЕС е 1.10 лева на минута с ДДС, а от 1 юли става 92 стотинки с ДДС. Пределната цена на входящите повиквания пада от 45 стотинки, колкото е сега, до 35 стотинки с ДДС.

Тарифата за изпращане на SMS от чужбина се запазва. Тя остава максимум 26 стотинки с ДДС. Получаването на кратките текстови съобщения е безплатно. И трите български мобилни оператора - Виваком, Мтел и Глобул, които в момента се придържат към посочените максимални нива, трябва да намалят цените на обаждания в роуминг от 1 юли спрямо посочените нови тарифи, припомнят от Асоциация "Активни потребители".

Таксите за роуминг в ЕС се регулират от Европейската комисия (ЕК) с Наредба, която е в сила от 30 юни 2007 г. Тя въвежда таван на цените в роуминг на територията на ЕС - т.нар. "Евротарифа", която намалява постепенно всяка година.

Oще: евро  ес  минута  роуминг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.04.2011, 20:16

1 Албена Пантелеева | 20.04.201120:20

Аз ли не мога да смятам или?...
0.91 лв. =0.47 евро цента, което е доста над пределните 0.35 евро цента за изходящо обаждане.
По същият начин стои въпросът и с входящите:
0.35 лв=0.18 евроцента, което също така е повече от 0.15 евро цента.
Как бихте коментирали това?
   

оценка

+0 -0