Училището - подкрепа за децата със специални нужди | webcafe.bg
newscafe

Училището - подкрепа за децата със специални нужди

Webcafe.bg
03.09.2014, 14:24 (обновена 03.09.2014, 14:42)
деца

Снимка: © Getty Images

Няма достатъчно помощни материали, нито адаптирана учебна програма за децата със специални образователни потребности

Вашето училище подходящо ли е за всички деца? Може ли в него да се движи без проблеми дете с опорно-двигателни затруднения? Или такова, което има различни образователни нужди, например страда от дислексия или просто има проблеми със зрението?

Според изследване, представено от Центъра за приобщаващо образование 88% на децата с именно такива потребности намират подкрепа единствено в училището. За сметка на това повечето учители имат нужда от помощ, за да развият потенциала на всяко дете в класната стая.

По данни на Евростат едно от първите места по брой на деца със специални образователни потребности, отпаднали от образователната система - 45 на 100, при средно за ЕС - 22%. Причината за това е в несправянето с държавните образователни изисквания. А за една част от децата, освен трудно, става и унизително да учат в тази среда заради слабите оценки и подигравки на съученици, обяснява Ива Бонева, изпълнителен директор на Центъра за приобщаващо образование.

Всъщност 60% от анкетираните в изследването не знаят какво е приобщаващо образование. Ива Бонева го определя като образование, в което всяко дете се чувства прието, независимо от етнос, физически или други затруднения, свързани с ученето. Но не само това - на мястото си трябва да се чувстват и родителите, и учителите на деца със специални образователни потребности или обучителни трудности. Децата със специални потребности получават ресурсна подкрепа след минаване през Регионалните инспекции на образованието.

По-голямата част от тези, които срещат различни обучителни трудности, остават неразпознати и неподкрепени и по-скоро минават в училище с етикета "мързеливи","лоши"," глезени" или "глупави", казва Бонева. "Остават неразпознати техните обучителни затруднения, така че ние не знаем колко са те", допълва тя. По думите й такова дете е обречено на тормоз или то самото става такова, което тормози, защото е „по-добре да си лош, отколкото да си глупав, това всички го знаем". „При всички случаи те не развиват потенциала, това е със сигурност", казва тя.

Като проблем пред обучението на деца със СОП стои липсата на адаптирана учебна програма и помощни материали. Недостатъчни са и възможностите за извънкласни занимания, липсата на подкрепа от специалисти и ресурсни учители и недостиг на подготвени кадри.

Трудности в училище

Близо 50% от децата със специални образователни потребности срещат трудност с учебните задачи или враждебно отношение от страна на деца. 70 на 100 от учителите заявяват, че се нуждаят от методическа подкрепа, за да могат да развият потенциала на всяко дете в класната стая.  Въпреки това едва около 3% от анкетираните родители на деца със СОП биха преместили детето си в специално училище.

В проучването са включени и мненията на родители на деца в общообразователни училища. 43 са съгласни детето им да учи с деца със специални образователни потребности, докато 14 на 100 са против. 22 процента от българските родители се страхуват, че децата със специални образователни потребности биха свалили нивото на класа, а 11 процента дори се притесняват, че собственото им дете може да придобие подобни затруднения вследствие на общуването с другите.

От Центъра за приобщаващо образование си дават срок от две години, за да изградят български модел как едно училище може да стане приобщаващо и децата със специални образователни потребности да бъдат добре приети. Заедно с тях работят 5 училища - 104 ОУ в София, по едно училище от Правец, Ботевград, село Долни Пасарел и Вакарел.

Повечето родители са убедени, че ако деца със СОП учат заедно с тяхното дете, то ще се научи да приема и разбира „различните", както и ще може да общува с „различни" в бъдеще.

Oще: дете  деца  образование  образователни потребности  обучение  приобщаващо образование  родители  соп  сот  специални потребности  трудности  училище  учители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

1 Veselina Jecheva | 03.09.201415:22

на теория звучи много добре: да дава шанс на всички, всяко дете да се чувства прието, да се развие потенциалът му и т.н.
на практика обаче учителите имат 24-25 деца, които да обучават за определено време, в което много трудно могат да отчетат дори индивидуалните особености на всяко от тях, а да не говорим със СОП. освен това СОП е изключително широко понятие и варира от примерно леки проблеми с опорно-двигателния апарат до тежки интелектуални затруднения, аутизъм (рудно такива деца могат да бъдат изпитвани), някои дори са с памперси и т.н. да не изброявам, че са много.
далеч не всички от тези деца са подходящи за масовото училище по съвсем обясними причини. за по-тежките случаи е може би удачно да се включват в чсовете по музика, домашен бит, рисуване, физическо (ако са физически здрави), но заедно с другите просто не става. много по-подходящо би било да работят с ресурсни учители по специализирани програми, а не да се товарят обикновените учители с още ангажименти, за които нито са подготвени, нито имат време.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани