Европарламентът поиска съдействие от БАН за кирилицата | webcafe.bg
newscafe

Без дискриминация на кирилицата в ЕП

Webcafe.bg, по БНР
13.08.2012, 10:48 (обновена 13.08.2012, 11:01)
кирилица

Кирилизацията опря до Европарламента

Европейският парламент поиска официалното съдействие на Българската академия на науките (БАН), за да започне да изписва чуждестранните лични имена на кирилица в официалните си текстове на български език.

На 24 май институцията беше информирана за проблема от българския евродепутат Ивайло Калфин. В писмо до председателя на ЕП Мартин Шулц Калфин го информира, че собствените имена на депутатите и названията на различни програми и инициативи се изписват само на латиница в текстовете на български. Калфин настоя имената да се транскрибират на кирилица, за да могат българските граждани по-лесно да разбират информацията за работата на парламента.

В предаването на "Хоризонт" - "Преди всички", българският евродепутат обясни, че е нужно българският език да бъде поставен в равноправно положение спрямо останалите езици в европейската общност. Едва ли обаче това ще се случи скоро, прогнозира евродепутатът от групата на ПЕС (Партията на европейските социалисти).

"Eвропейският парламент е една ефективна, но тромава институция и доста промени ще бъде наложително да се направят, включително във софтуера. Важно е, че от най-високо равнище е дадена задачата да започне тази промяна. Трудно ми е да ми кажа какъв би бил срокът. През септември, когато ЕП започне работа, имам намерение да се срещна с генералния секретар и с различни служби, за да уточним какво е необходимо и какви са проблемите."

Калфин изрази увереност, че примерът на Европейския парламент ще бъде последван и от останалите европейски институции.

Директорът на Института за български език на БАН проф. Светла Коева посочи какво може да направи институтът за решаването на проблема. По думите й българските учени могат да окажат съдействие с консултации, да направят проверка на списъка на имената, които транскрибират. Можем да помогнем и със софтуерни предложения в рамките на разработките, които секцията по компютърна лингвистика прави, заяви проф. Коева.

Oще: бан  евродепутат  еп  ивайло калфин  кирилица 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

1 Блуждаещ читател | 14.08.201210:44

Царе са евробюрократите в решаването на 'важни' казуси изсмукани от пръстите.
Вероятно с години и с милиони ще чепкат 'проблема'.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани