Лъжата на един конституционен съдия | webcafe.bg
newscafe

Лъжата на един конституционен съдия

Webcafe.bg , Капитал
04.11.2012, 22:29 (обновена 04.11.2012, 22:38)
Съд

Снимка: © SXC.hu

Дали разрастването на скандала няма да доведе до оставка на Венета Марковска от поста? Едва ли...

Новоназначеният член на Конституционния съд (КС) и зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска е съсобственик с адвокат Румен Еленски на 2.5 дка до село Езерец край Шабла. Това показва проверка на "Капитал" в имотния регистър.

Марковска беше избрана за член на КС от парламента с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС.

През 2002 г. зам.-председателката на Върховния административен съд (ВАС) Марковска, адвокат Еленски (който е защитавал лидера на ДПС Ахмед Доган, Веселин Пенгезов и председателя на Софийски градски съд Владимира Янева) и бившият член на Висшия съдебен съвет и Инспектората към ВСС от квотата на ДПС Анита Михайлова придобиват срещу 3200 лв. 2.5 декара до шабленското село Езерец. В регистъра няма данни имотът да е отчужден до ден днешен, което означава, че тримата продължават да са съсобственици.

При изслушването в парламента Венета Марковска първо каза, че познава Еленски, но той никога не се е явявал по нейни дела: "С адвокат Еленски сме работили заедно в плевенския съд, той беше прокурор там, когато аз бях съдия в плевенския съд. От там се познаваме. Но като проследите делата, по които адвокат Еленски се явява, просто ще констатирате, че той никога не се явява по дела на съдебните състави, в които аз участвам", заяви тогава Марковска.

Проверка в системата на ВАС обаче я опровергава и показа поне шест казуса, по които Румен Еленски се явявал като адвокат пред съдебен състав, в който е участвала и Венета Марковска. През същото време двамата са "деляли" черноморския имот. Така например през 2005 г. адвокат Еленски представлява "Инса" (включва няколко компании в производството и търговията на петролни продукти) пред петчленен състав с председател Венета Марковска и печели делото.

По дело от 2010 г. адвокат Еленски представлява фирма "Зари СС", която обжалва решение на Административен съд Добрич, с което е отменена продажба на държавен имот в Балчкик на частна фирма. Клиентът на Еленски печели делото пред състав, председателстван от Венета Марковска.

През 2006 г. адвокат Еленски представлява съпругата на сегашния председател на ВАС Георги Колев - Нели Русева по дело, образувано по жалба от Нотариалната камара срещу заповедта на министъра на правосъдието по това време за преместването й от Сливница в София. Докладчик по делото е Венета Марковска, а адвокат Еленски печели делото.

От 2003 до 2007 г. Анита Михайлова и Венета Марковска са членове на ВСС, а през същата година Михайлова става член на Инспектората към ВСС като номинация на ДПС. Тогава Михайлова заявява в парламента, че "номинацията й е резултат от това, че е оправдала доверието, което ДПС й е гласувало." Когато Марковска беше избрана за член на КС миналата седмица депутатите от ДПС влязоха специално, за да я подкрепят с гласовете си.

Именно ВСС беше една от институциите, които издадоха справка, че срещу Марковска не е имало проверки. Справката беше използвана от Марковска и от председателя на правната комисия Искра Фидосова като аргумент за "безукорното поведение" на съдията. Фидосова я приложи към писмото до Eвропейската комисия, с което се опита да мотивира избора за КС. При опит за контакт с Венета Марковска отново на мобилния й телефон отговори мъж, който заяви, че тя не е добре и е в болница.

В сигнала, който депутатът от БСП Янаки Стоилов докладва при изслушването на кандидатите за КС, също се споменаваше за имоти, придобити от Марковска по Черноморието. Тогава Фидосова не допусна обсъждане по темата с мотива, че сигналът е анонимен, въпреки че той беше подписан. След това никой от депутатите при гласуването в парламента не зададе въпроси във връзка със сигнала.

Oще: венета марковска  имот  кс  парламент  черноморие  член 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 05.11.201207:35

едно им признавам на сите.. стискат кокало, като истински комунисти. в бантускотия е нормално съдиите да са такиа.. се пак представляват "монтанското право" muhihihihi
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.08.2011, 09:00

2 Гриша Димов | 04.11.201223:14

Все още няма заповед за назначаване от Президента, така че Марковска може да се откаже от вота в нейна полза. По този начин ще изчисти името си и няма да замърси КС с нови фекалии...?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 01:16

1 Recycler | 04.11.201223:02

Дали разрастването на скандала няма да доведе до оставка на Венета Марковска от поста? Едва ли... Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани